Разлика помеѓу преработките на „Српскохрватска граматика“

!Предлог||Падеж||Услов||Пример
|-
| '''među'''||акузатив||со глагол што означува движење||''ići među ljude'' = « „[да] оди меѓу луѓе »луѓето“
|-
| || инструментал|| со глагол што не означува движење ||''biti među ljudima'' = « „[да се] биде меѓу луѓе »луѓето“
|-
| '''na'''||акузатив|| со глагол што означува движење ||''postaviti na sto'' = « „[да се] постави на масата »масата“
|-
| || локатив|| со глагол што не означува движење ||''biti na stolu'' = « „[да се] биде на масата »масата“
|-
| '''nad(a)||акузатив|| со глагол што означува движење ||''uzdigati se nad more'' = « „[да се] воздигне над морето »морето“
|-
| || инструментал|| со глагол што не означува движење ||''nalaziti se nad morem'' = « се„се наоѓа над морето »морето“
|-
| '''o'''||акузатив|| || ''obesiti o nešto'' = « „[да] обеси нешто »нешто“
|-
| || локатив|| || ''govoriti o nečemu'' = « „[да] зборува за нешто »нешто“
|-
| '''pod(a)'''||акузатив|| со глагол што означува движење ||''padati pod sto'' = « „[да] падне под масата »масата“
|-
| || инструментал|| со глагол што не означува движење||''ležati pod stolom'' = « „[да] лежи под масата »масата“
|-
| '''pred(a)'''|| акузатив|| со глагол што означува движење ||''pozoviti pred kralja'' = « „[да се] доведеповика пред кралот »кралот“
|-
| || инструментал|| со глагол што не означува движење ||''govoriti pred kraljem'' = « „[да] зборува пред кралот »кралот“
|-
| '''s(a)'''||генитив|| || ''iskočiti sa stolice'' = «„[да] отскокнисрипа од стол »столот“
|-
| || инструментал||со нешто|| ''s mužem'' = « со„со мажот [ми »]“
|-
| '''u'''|| генитив|| ||''u Branka Ćopića'' = « во„у/кај Бранко Ќопиќ»Ќопиќ“
|-
| || акузатив|| со глагол што означува движење ||''ići u selo'' = « „[да] оди во село »село“
|-
| || локатив|| со глагол што не означува движење ||''živeti u selu'' = « „[да] живиживее во село »село“
|-
| '''za'''||акузатив|| ||''za profesora'' = «„за за професорот »професорот“
|-
| || инструментал|| || ''za profesorom'' = «„зад за професорот »професорот“
|}
 
Анонимен корисник