Разлика помеѓу преработките на „Самогласка од среден ред“

с
нема опис на уредувањето
с
с
{{самогласки}}
'''Самогласка од среден ред''' (или '''централна самогласка''') е вид на [[самогласка|самогласен]] глас присутен во извесни [[јазик|јазици]]. Карактеристично за овој глас е тоа што јазикот се става на половина пат помеѓу положбата за [[предна самогласка]] и [[задна самогласка]]. Во [[македонски јазик|македонскиот јазик]], единствената самогласка од среден ред е '''[[а]]''', и тоа во неакцентирана крајна положба, како во „ќерк'''а'''“.<ref name="МакГрам">{{цитирана книга|last=Кепески|first=Круме|authorlink=Круме Кепески|title=Граматика на македонскиот литературен јазик|publisher=Просветно Дело|location=Скопје|date=1990|edition=X|pages=61}}</ref> и тоа во неакцентирана крајна положба, како во „ќерк'''а'''“.
 
Според [[Меѓународна фонетска азбука|Меѓународната фонетска азбука]] (МФА), самогласки од среден ред се:
 
* [[затворена незаоблена самогласка од среден ред]] {{МФА|[&#616;]}}