Википедија:МФА за англиски јазик: Разлика помеѓу преработките

с
нема опис на уредувањето
с (r2.7.3) (Робот: Менува it:Aiuto:IPA per l'inglese)
сНема опис на уредувањето
Ова е концизна табела накаде изразувањесе претставени [[глас (фонетика)|гласовите]] на [[англиски јазик|англискиот јазик]] по пат насо '''[[МФАМеѓународна фонетска азбука|Меѓународната Фонескафонеска Азбукаазбука]]''' ('''МФА)]]''').
 
Видете [[МФА за англиски јазик]] за поцелосна верзија на [[Изговорен правопис на англискиот јазик|изговорниот правопис на англискиот јазик]] - фонетска [[транскрипција (лингвистика)|транскрипција]] во употреба во разни речници.
 
{|
!width="20%"| МФА !! Примери
|-
! {{IPAМФА|p}}
| '''p'''en, s'''p'''in, ti'''p'''
|-
! {{IPAМФА|b}}
| '''b'''ut, we'''b'''
|-
! {{IPAМФА|t}}
| '''t'''wo, s'''t'''ing, be'''t'''
|-
! {{IPAМФА|d}}
| '''d'''o, o'''dd'''
|-
! {{IPAМФА|tʃ}}
| '''ch'''air, na'''t'''ure, tea'''ch'''
|-
! {{IPAМФА|dʒ}}
| '''g'''in, '''j'''oy, e'''dge'''
|-
! {{IPAМФА|k}}
| '''c'''at, '''k'''ill, s'''k'''in, '''q'''ueen, thi'''ck'''
|-
! {{IPAМФА|ɡ}}
| '''g'''o, '''g'''et, be'''g'''
|-
! {{IPAМФА|f}}
| '''f'''ool, enou'''gh''', lea'''f'''
|-
! {{IPAМФА|v}}
| '''v'''oice, ha'''ve'''
|-
! {{IPAМФА|θ}}
| '''th'''ing, tee'''th'''
|-
! {{IPAМФА|ð}}
| '''th'''is, brea'''the''', fa'''th'''er
|-
! {{IPAМФА|s}}
| '''s'''ee, '''c'''ity, pa'''ss'''
|-
! {{IPAМФА|z}}
| '''z'''oo, ro'''s'''e
|-
! {{IPAМФА|ʃ}}
| '''sh'''e, '''s'''ure, emo'''ti'''on, lea'''sh'''
|-
! {{IPAМФА|ʒ}}
| plea'''s'''ure, bei'''ge'''
|-
! {{IPAМФА|h}}
| '''h'''am
|-
! {{IPAМФА|m}}
| '''m'''an, ha'''m'''
|-
! {{IPAМФА|n}}
| '''n'''o, ti'''n'''
|-
! {{IPAМФА|ŋ}}
| si'''ng'''er, ri'''ng'''
|-
! {{IPAМФА|l}}
| '''l'''eft, be'''ll'''
|-
! {{IPAМФА|ɹ}}
| '''r'''un, ve'''r'''y<ref name="r">Иако знакот '''{{IPAМФА|r}}''' техички претставува [[алвеоларнавенечна вибрантатрепетна согласка]], која ја нема кај највеќето [[англиски дијалекти]], но сепак нашироко се користи наместо '''{{IPAМФА|ɹ}}''' кај фонемските транскрипции.</ref>
|-
! {{IPAМФА|w}}
| '''w'''e
|-
! {{IPAМФА|j}}
| '''y'''es
|-
! {{IPAМФА|ʍ}}
| '''wh'''at<ref>Некои нагласоци, како [[ШкотсакиШкотски англиски јазик|шкотскиот англиски]] и голем дел од [[Јужен американски англиски јазик|Југотјугот на САД]]; видете [[:en:Phonological history of English consonants#H-cluster reductions|''whine'' andи ''wine'']] и [[немабезвучна усно-венечна лабиовеларнаприближна апроксимантасогласка]]</ref>
|}
| valign="top" | <!-- English -->
! rowspan="2"| Примери
|-
!width="14%"| [[ПрименСтандарден британски изговор|ПИБр.]] !!width="14%"| [[Општ американски изговоранглиски јазик|ОААм.]] !!width="14%"| [[АвстралискаАвстралиски англискаанглиски фонологијајазик|АААв.]]
|-
! {{IPAМФА|ɑː}} !! {{IPAМФА|ɑ}} !! {{IPAМФА|aː}}
| f'''a'''ther
|-
! {{IPAМФА|ɪ}} !! {{IPAМФА|ɪ}} !! {{IPAМФА|ɪ}}
| s'''i'''t
|-
! {{IPAМФА|ɪ}} !! {{IPAМФА|i}} !! {{IPAМФА|i}}
| cit'''y'''
|-
! {{IPAМФА|iː}} !! {{IPAМФА|i}} !! {{IPAМФА|iː}}
| s'''ee'''
|-
! {{IPAМФА|ɛ}} !! {{IPAМФА|ɛ}} !! {{IPAМФА|e}}
| b'''e'''d<ref name="collinse">Често транскрибираносе транскрибира како {{IPAМФА|/e/}} за ПИбритански, како кајво речникот Collins English Dictionary.</ref>
|-
! {{IPAМФА|ɜː}} !! {{IPAМФА|ɝ}} !! {{IPAМФА|ɜː}}
| b'''ir'''d
|-
! {{IPAМФА|æ}} !! {{IPAМФА|æ}} !! {{IPAМФА|æ}}
| l'''a'''d, c'''a'''t, r'''a'''n<ref name="oxforda">Често транскрибирано {{IPAМФА|/a/}} за ПИбританскиот, како кај речниците на [[Oxford University Press]].</ref><ref name="badlad">Видете [[:en:Phonological history of English short A#Bad-lad split|badраздвојување „bad-lad splitlad“]] за повеќе за оваа самогласка кајво австралискиот англиски.</ref>
|-
! {{IPAМФА|ɑː}} !! {{IPAМФА|ɑɹ}} !! {{IPAМФА|aː}}
| '''ar'''m
|-
! {{IPAМФА|ʌ}} !! {{IPAМФА|ʌ}} !! {{IPAМФА|a}}
| r'''u'''n, en'''ou'''gh
|-
! {{IPAМФА|ɒ}} !! {{IPAМФА|ɑ}} !! {{IPAМФА|ɔ}}
| n'''o'''t, w'''a'''sp
|-
! {{IPAМФА|ɔː}} !! {{IPAМФА|ɔ}} !! {{IPAМФА|oː}}
| l'''aw''', c'''au'''ght<ref name="cotcaught">Видете [[:en:Phonological history of the low back vowels#Cot-caught merger|''lowспој back merger''„ниски-задни“]] за повеќе за оваа согласка кај американскиот англиски.</ref>
|-
! {{IPAМФА|ʊ}} !! {{IPAМФА|ʊ}} !! {{IPAМФА|ʊ}}
| p'''u'''t, w'''oo'''d
|-
! {{IPAМФА|uː}} !! {{IPAМФА|u}} !! {{IPAМФА|ʉː}}
| s'''oo'''n, thr'''ou'''gh
|-
! {{IPAМФА|ə}} !! {{IPAМФА|ə}} !! {{IPAМФА|ə}}
| '''a'''bout
|-
! {{IPAМФА|ə}} !! {{IPAМФА|ɚ}} !! {{IPAМФА|ə}}
| winn'''er'''
|-
! rowspan="2"| Примери
|-
!width="14%"| [[ПрименСтандарден британски изговор|ПИБр.]] !!width="14%"| [[Општ американски изговоранглиски јазик|ОААм.]] !!width="14%"| [[АвтралискаАвтралиски англискаанглиски фонологијајазик|АААв.]]
|-
! {{IPAМФА|eɪ}} !! {{IPAМФА|eɪ}} !! {{IPAМФА|æɪ}}
| d'''ay''', p'''ai'''n
|-
! {{IPAМФА|aɪ}} !! {{IPAМФА|aɪ}} !! {{IPAМФА|ɑe}}
| m'''y''', w'''i'''se
|-
! {{IPAМФА|ɔɪ}} !! {{IPAМФА|ɔɪ}} !! {{IPAМФА|oɪ}}
| b'''oy'''
|-
! {{IPAМФА|əʊ}} !! {{IPAМФА|oʊ}} !! {{IPAМФА|əʉ}}
| n'''o''', t'''ow'''
|-
! {{IPAМФА|aʊ}} !! {{IPAМФА|aʊ}} !! {{IPAМФА|æɔ}}
| n'''ow'''
|-
! {{IPAМФА|ɪə}} !! {{IPAМФА|ɪɹ}} !! {{IPAМФА|ɪə}}
| n'''ear''', h'''ere'''
|-
! {{IPAМФА|ɛə}} !! {{IPAМФА|ɛɹ}} !! {{IPAМФА|eː}}
| h'''air''', th'''ere'''<ref name="airsymbol">Алтернативни знаци користени во британските речници се {{IPAМФА|/ɛː/}} ([[Печатница на Оксфордскиот Универзитет|Oxford University Press]]) и {{IPAМФА|/eə/}}.</ref>
|-
! {{IPAМФА|ʊə}} !! {{IPAМФА|ʊɹ}} !! {{IPAМФА|ʊə}}
| t'''our'''
|-
! {{IPAМФА|juː}} !! {{IPAМФА|ju}} !! {{IPAМФА|jʉː}}
| p'''u'''pil
|}
 
{| class="wikitable"
! colspan="2"| МФА: Маргинални звуцигласови
|-
!width="20%"| МФА !! Примери
|-
! {{IPAМФА|x}}
|Шкотски lo'''ch'''
|-
! {{IPAМФА|ʔ}}
| uh-('''{{IPAМФА|ʔ}}''')oh
|}
 
{| class="wikitable"
! colspan=3| МФА: Други знаци користени воза [[транскрипција (лингвистика)|транскрипција]] на англискиот изговор
|-
! МФА!! ОбјаснениеОбјаснување
|-
! {{IPAМФА|ˈ}}
| ПримаренГлавен акцент (пред нагласениот слог), на пр. ''rapping'' {{IPAМФА|/ˈɹæpɪŋ/}}
|-
! {{IPAМФА|ˌ}}
| СекундаренСпореден акцент, на пр. ''battleship'' {{IPAМФА|/ˈbætl̩ˌʃɪp/}}
|-
! {{IPAМФА|.}}
| [[Слог]]овен делител, на пр. ''plankton'' {{IPAМФА|/ˈplæŋk.tən/}}
|-
! {{IPAМФА|&nbsp;̩}}
| Слоговна согласка, на пр. ''ridden'' {{IPAМФА|/ˈɹɪdn̩/}}
|}
 
== Наводи ==
<references/>
{{наводи}}
 
== Поврзано ==
== Видете исто така ==
* [[МФА за англиски јазик]]
* [[МФА табела за англиски дијалекти]]
* [[Англиска азбука]]
* [[Изговорен правопис на англискиот јазик]]
* [[САМПА табела за англиски јазик]]
 
[[Категорија:Википедија:МФА|Англиски]]