Разлика помеѓу преработките на „Приближна согласка“

с
нема опис на уредувањето
(Создадена страница со: {{начин на творба}} '''Приближни самогласки''' ('''апроксиманти''') се [[глас (фонетика)|гла...)
 
с
 
*[[лабијализирана заднонепчена приближна согласка]] {{МФА|[w]}} (согласно {{МФА|[u]}})
*[[усно-преднонепчена приближна согласка|labializedлабијализирана palatalпреднонепчена приближна согласка]] {{МФА|[ɥ] или [jʷ]}} (согласно {{МФА|[y]}})
 
==Безвучни приближни согласки==
*[[безвучна преднонепчена приближна согласка]] {{МФА|[j̊]}}
*[[безвучна лабијализирана преднонепчена приближна согласка]] {{МФА|[ɥ̊]}} или {{МФА|[j̊ʷ]}}
*[[безвучна усно-венечна приближна согласка|voicelessбезвучна labializedлабијализирана velarвенечна приближна согласка]] {{МФА|[ʍ]}} или {{МФА|[w̥]}}
*[[безвучна гласилна приближна согласка]] {{МФА|[h]}}
*[[безвучна носна гласилна приближна согласка]] {{МФА|[h̃]}}