Разлика помеѓу преработките на „Грб на Перу“

Одземени 26 бајти ,  пред 8 години
с
нема опис на уредувањето
с
с
==Опис==
;НационаленДржавен грб на Перу
Централниот елемент на националниотдржавниот грб е [[штит (хералдика)|штитот]] кој има златни граници и е поделен на три дела, од кои горните два дела се во сина и бела боја, а долниот најголем дел е во црвена боја. Во горниот лев дел има приказ на [[викуња]], националното животно на Перу и таа ја претставува фауната во државата. Во горниот десен дел има приказ на кининово дрво што ја симболизира флората во Перу. Во долниот црвен дел има приказ на рог на изобилството полно со златни пари кои се преливаат на црвената подлога и ова ги симболизира минералните ресурси на земјата. Штитот е поставен на четири вкрстени перуански знамиња, по две од лева и десна страна, од кои предните се помали од задните. Над грбот има граѓанска круна т.е. венец од дабови гранки. Овој грб се појавува на военото знаме на Перу и на јавните згради со целосното име на државата.
 
;Грб на Перу
 
Грбот на Перу е сличен со националниотдржавниот грб на државата кој е опишан погоре. Грбот е составен од истиот штит кој се појавува на националниотдржавниот грб. За разлика од националниотдржавниот, овој грб нема знамиња, туку како подржувач на истиот се појавува венец од палма и лавор споени со црвена и бела лента. Овој грб се појавува на националнатадржавната инсигнија, државното знаме, перуанската валута, поштенски марки и слично.
 
;Голем печат на државата
 
Големиот печат на државата е всушност националниотдржавниот грб. За разлика од националниотдржавниот грб, во оваа верзија над грбот има испишано „Република Перу“ ("REPÚBLICA DEL PERÚ") во полукружна форма. Овој грб се користи на официјалните документи.
 
;Морнарички грб на Перу
 
Морнаричкиот грб на Перу е составен од две вкрстени сидра каде во средината е националниотдржавниот штит. Над грбот има испишано „Морнарица на Перу“ ("Marina de Guerra del Peru"). Овој грб се користи во перуанската морнарица и нивните документи.
 
==Историја==
 
<center><gallery>
File:Escudo nacional del Perú.svg|НационаленДржавен грб на Перу
File:Escudo de armas del Perú.svg|Грб на Перу.
File:Gran Sello de la República del Perú.svg|Голем печат на државата.