Разлика помеѓу преработките на „Анатомија на човекот“

нема опис на уредувањето
(Нова страница: Анатомијата на човекот е посебен дел од Анатомијата кој што ја изучува градбата на органите и...)
 
*системот за варење
*лимфен систем
==Делови на телото==
 
Делови на телото кај човекот се:
*глава ([[Латински јазик|лат.]] caput) составена од: череп ([[Латински јазик|лат.]] cranium), лице ([[Латински јазик|лат.]] facies) и черепна празнина ([[Латински јазик|лат.]] cavum cranii)
*врат ([[Латински јазик|лат.]] collum)
*труп составен од граден кош ([[Латински јазик|лат.]] thorax), стомак ([[Латински јазик|лат.]] abdomen) и карлица ([[Латински јазик|лат.]] pelvis) со три празнини: градна ([[Латински јазик|лат.]] cavum thoracis), стомачна ([[Латински јазик|лат.]] cavum abdominis) и карлична празнина([[Латински јазик|лат.]] cavum pelvis)
*екстремитети кои можат да бидат: долни ([[Латински јазик|лат.]] membrum inferius) и горни ([[Латински јазик|лат.]] membrum superius)
[[Категорија:Анатомија на човекот]]