Воздух: Разлика помеѓу преработките

Додадени 1.104 бајти ,  пред 10 години
дополнување, обновување
[непроверена преработка][непроверена преработка]
(пренасочување до Земјина атмосфера)
(дополнување, обновување)
Воздухот е гасовите материја. Се состои од азот(78%), кислород(21%) и 1% се други материи - јаглероден диоксид, водород, хелиум, водна пареа и други. Воздухот е основа за опстанок на животот на Земјата.
#REDIRECT [[Земјина атмосфера]]
Нјаважна состојка на воздухот за животот на Земјата е кислородот. Него го користат и растенијата и животните.
Животните и човекот не можад да издржав без воздух повеќе од неколку минути. Растенијата, низ процесот фотосинтеза, се најголеми производители на кислород, потоа алгите во водата и фитопланктоните.
Опасноста од намалување на кислородот во воздухот се гледа во уништувањето на шумите и воз агадувањето на воздухот и на водите.
1.634

уредувања