Разлика помеѓу преработките на „Региони во Нов Зеланд“

с
нема опис на уредувањето
с
! align="left" bgcolor="#f2f2f4" | Остров
! align="right" bgcolor="#f2f2f4" | Површина&nbsp;(km²)<ref>[http://www.stats.govt.nz/NR/rdonlyres/E96FCEAC-7DEB-42F0-88B6-548450E1A241/0/LivingDensityTable1.xls Густина на живеење: Табела 1], Статистики за живеалишта, [[Статистика Нов Зеланд]]. проверено на 25 јануари 2009 {{en}} Површината се смета според границите утврдени во 2001 г. Не се вбројани водни површини поголеми од 15 хектари.</ref>
! align="right" bgcolor="#f2f2f4" | Население{{NZНЗ population dataнаселение-податоци||||y}}
! align="right" bgcolor="#f2f2f4" | [[ISO 3166-2:NZ|ISO 3166-2 код]]
|-
|align="center"|1 || [[Нортленд (регион)|Нортленд]] || Регионален совет на Нортленд || [[Фангареи]] || [[Северен Остров|Северен]] || align="right"|13.941 || align="right"|{{NZНЗ population dataнаселение-податоци|Northland Region|y}} || align="right"|<code>NZ-NTL</code>
|-
|align="center"|2 || [[Окленд (регион)|Окленд]] || Оклендски совет || [[Окленд]] || [[Северен Остров|Северен]] || align="right"|5.600 || align="right"|{{NZНЗ population dataнаселение-податоци|Auckland Region|y}} || align="right"|<code>NZ-AUK</code>
|-
|align="center"|3 || [[Ваикато]] || Околина Ваикато || [[Хамилтон (Нов Зеланд)|Хамилтон]] || [[Северен Остров|Северен]] || align="right"|25.598 || align="right"|{{NZНЗ population dataнаселение-податоци|Waikato Region|y}} || align="right"|<code>NZ-WKO</code>
|-
|align="center"|4 || [[Залив Пленти]] || Регионален совет на Заливот Пленти || [[Факатане]] || [[Северен Остров|Северен]] || align="right"|12.447 || align="right"|{{NZНЗ population dataнаселение-податоци|Bay of Plenty Region|y}} || align="right"|<code>NZ-BOP</code>
|-
|align="center"|5 || [[Гизборн (регион)|Гизборн]] <sup><small>(1)</small></sup> || Регионален совет на Гизборн || [[Гизборн]] || [[Северен Остров|Северен]] || align="right"|8.351 || align="right"|{{NZНЗ population dataнаселение-податоци|Gisborne Region|y}} || align="right"|<code>NZ-GIS</code>
|-
|align="center"|6 || [[Хоков Залив (регион)|Хоков Залив]] || Регионален совет на Хоковиот Залив || [[Непиер]] || [[Северен Остров|Северен]] || align="right"|14.164 || align="right"|{{NZНЗ population dataнаселение-податоци|Hawke's Bay Region|y}} || align="right"|<code>NZ-HKB</code>
|-
|align="center"|7 || [[Таранаки]] || Регионален совет на Таранаки || [[Стратфорд]] || [[Северен Остров|Северен]] || align="right"|7.273 || align="right"|{{NZНЗ population dataнаселение-податоци|Taranaki Region|y}} || align="right"|<code>NZ-TKI</code>
|-
|align="center"|8 || [[Манавату-Вангануи]] || Регионален совет Хорајзонс || [[Палмерстон Норт]] || [[Северен Остров|Северен]] || align="right"|22.215 || align="right"|{{NZНЗ population dataнаселение-податоци|Manawatu-Wanganui Region|y}} || align="right"|<code>NZ-MWT</code>
|-
|align="center"|9 || [[Велингтон (регион)|Велингтон]] || Регионален совет на Велингтон || [[Велингтон]] || [[Северен Остров|Северен]] || align="right"|8.124 || align="right"|{{NZНЗ population dataнаселение-податоци|Wellington Region|y}} || align="right"|<code>NZ-WGN</code>
|-
|align="center"|10 || [[Тасман (регон)|Тасман]] <sup><small>(1)</small></sup> || Окружен совет на Тасман || [[Ричмонд (Нов Зеланд)|Ричмонд]] || [[Јужен Остров|Јужен]] || align="right"|9.786 || align="right"|{{NZНЗ population dataнаселение-податоци|Tasman Region|y}} || align="right"|<code>NZ-TAS</code>
|-
|align="center"|11 || [[Нелсон (Нов Зеланд)|Нелсон]] <sup><small>(1)</small></sup> || Градски совет на Нелсон || [[Нелсон (Нов Зеланд)|Нелсон]] || [[Јужен Остров|Јужен]] || align="right"|445 || align="right"|{{NZНЗ population dataнаселение-податоци|Nelson Region|y}} || align="right"|<code>NZ-NSN</code>
|-
|align="center"|12 || [[Марлборо (Нов Зеланд)|Марлборо]] <sup><small>(1)</small></sup> || Окружен совет на Марлборо || [[Бленем (Нов Зеланд)|Бленем]] || [[Јужен Остров|Јужен]] || align="right"|12.484 || align="right"|{{NZНЗ population dataнаселение-податоци|Marlborough Region|y}} || align="right"|<code>NZ-MBH</code>
|-
|align="center"|13 || [[Западно Крајбрежје (Нов Зеланд)|Западно Крајбрежје]] || Регионален совет на Западното Крајбрежје || [[Грејмаут]] || [[Јужен Остров|Јужен]] || align="right"|23.336 || align="right"|{{NZНЗ population dataнаселение-податоци|West Coast Region|y}} || align="right"|<code>NZ-WTC</code>
|-
|align="center"|14 || [[Кантербери (Нов Зеланд)|Кантербери]] || Регионален совет на Кантербери || [[Крајстчерч]] || [[Јужен Остров|Јужен]] || align="right"|45.346 || align="right"|{{NZНЗ population dataнаселение-податоци|Canterbury Region|y}} || align="right"|<code>NZ-CAN</code>
|-
|align="center"|15 || [[Отаго]] || Регионален совет на Отаго || [[Данидн]] || [[Јужен Остров|Јужен]] || align="right"|31.990 || align="right"|{{NZНЗ population dataнаселение-податоци|Otago Region|y}} || align="right"|<code>NZ-OTA</code>
|-
|align="center"|16 || [[Саутленд (регион)|Саутленд]] || Регионален совет на Саутленд || [[Инверкаргил]] || [[Јужен Остров|Јужен]] || align="right"|34.347 || align="right"|{{NZНЗ population dataнаселение-податоци|Southland Region|y}} || align="right"|<code>NZ-STL</code>
|-
| colspan="8" style="font-size:smaller" |