Јагода: Разлика помеѓу преработките

Одземени 18 бајти ,  пред 10 години
Кашубијан јагода (јагода или '''Kaszëbskô Kashubian malena''') се произведува во земјите :во Картузи, Косциерзина и Битоу и во општините Прзивиц, Вејхерово, Лузино,Земунд линија, лекување и Cewice inKashubia. Самоследниве вкусови можат да се продаваат како Kaszëbskô malena: Senga Sengana, Elsanta, Honeoye и затоа тие се оценуваат како Екстра или прва класа.
 
== Ѓубрење и Берењеберење ==
Повеќето растенија на јагоди сега се хранат со вештачко ѓубриво, и пред и по бербата, а често и пред нивното садење во пластичните фолии.
Берењето јагоди и процесот на чистење не се изменил многу со текот на времето . Деликатните или комплицираните јагоди сеуште се берат со гола рака . Оценувањето и пакувањето се случува најчесто на терен , на полето , а не за време на обработката. Во големи операции јагодите со се чистат со помош нан водотеците и тресењето на подвижните ленти.
 
Штетници
Познати се околу 200 видови на штетници кои ги напаѓаат јагодите и директно и индиректно. Во овие штетници спаѓаат полжави , пеперутки, вински, мушички нагризувачи на коренот од јагодата , јагодини SAP бубачки, јагодин круна молец , грини, мушички , и други различни видови на штетници на јагодите.
 
Гасениците од видот Лепидоптера се хранат од растенија од јагоди .