Разлика помеѓу преработките на „Финансиски фјучерс“

нема опис на уредувањето
с (Kiril Simeonovski ја премести страницата Финансиски фјучерси на Финансиски фјучерс)
'''ФинансискиФинансискиот фјучерси''' ([[англиски]]: ''financial futures'') претставуваатпретставува стандардизиранистандардизиран договоридоговор за купување или продажба на некои [[финансиски инструменти]] на некоја одредена идна дата, по однапред утврдена цена. Притоа, купувачот на фјучерсите се согласува да ги прими финансиските инструменти и да ја плати договорената цена на утврдената идна дата, додека продавачот на фјучерсите се согласува да ги испорача финансиските инструменти и да ја прими договорената цена на утврдената идна дата. Финансиските фјучерси спаѓаат во групата на [[финансиски деривати]] (''financial derivatives'').
 
== Карактеристики на фјучерсите ==