Разлика помеѓу преработките на „Витамин“

Додадени 50 бајти ,  пред 9 години
{{lang-la|}}, отстранување на премногу вики-врски (ВП:КОНТЕКСТ), некои поправки во содржината
(вратено на стара верзија (во поновата е избришан корисен текст))
({{lang-la|}}, отстранување на премногу вики-врски (ВП:КОНТЕКСТ), некои поправки во содржината)
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
'''Витамините''' ([[латински јазик{{lang-la|латински]]: vita-[[живот]]; amin-амин, органско соединение со азот}}) се [[Комплекс (хемија)|комплексни]] [[Хемиско соединение|соединенија]] соод различна [[Хемија|хемиска]] [[природа]], кои, како што кажува самото име, се мошне важни за живототнормалното биолошко функционирање на еднамногу [[индивидуа]]живи суштества. Поточно, тие во многу мали количини се потребни за [[раст]]ењето, нормалното функционирање на [[Клетка|клетките]] и [[Ткиво|ткивата]] и општо, за одржување на [[здравје]]тоздравјето. [[Растенија]]таРастенијата и некои [[микроорганизми]] се способни сами да ги [[Синтеза|синтетизираат]] витамините,сите додекапотребни [[животни]]те мора да ги внесуваат со [[храна]]та. Витамините се среќаваат во две основни форми: ''активна'' (дејствуваат веднаш во организмот) и ''неактивна'' (за да дејствуваатвитамини, требадодека даживотните се активираат). Повеќетоодредени витамини, животните ги внесуваатсоздаваат во активна форма, но има и такви, како витамините A и D кои се внесуваат во [[Организам|организмот]] во неактивна форма. Витамините во неактивна форма се означуваат како [[провитамин]]и. Сите витамини [[раствор]]ливи во [[вода]], освен витаминот C, влегуваат во структурата на одредени [[ензим]]и како [[коензим]]и. Делумниот недостиг на определен витамин во организмот се нарекува [[хиповитаминоза]], додека целосниот недостиг-[[авитаминоза]]. Меѓутоа, и преголемата застапеност на одреден витамин во организмот е штетна, состојба означена како [[хипервитаминоза]]. При различните хипо-сами, а- илидруги хипервитаминози,мора доаѓада доги различнивнесат нарушувања напреку организмотисхраната. Витамините се делат на ''витамини растворливи во вода'' и ''витамини растворливи во масти''.
 
Витамините се среќаваат во две основни форми: ''активна'' (дејствуваат веднаш во организмот) и ''неактивна'' (за да дејствуваат, треба да се активираат). Повеќето витамини, животните ги внесуваат во активна форма, но има и такви, како витамините A и D кои се внесуваат во [[Организам|организмот]] во неактивна форма. Витамините во неактивна форма се означуваат како [[провитамин]]и. Сите витамини [[раствор]]ливи во [[вода]], освен витаминот C, влегуваат во структурата на одредени [[ензим]]и како [[коензим]]и. Делумниот недостиг на определен витамин во организмот се нарекува [[хиповитаминоза]], додека целосниот недостиг-[[авитаминоза]]. Меѓутоа, и преголемата застапеност на одреден витамин во организмот е штетна, состојба означена како [[хипервитаминоза]]. При различните хипо-, а- или хипервитаминози, доаѓа до различни нарушувања на организмот.
 
== Список на витамини ==