Јагода: Разлика помеѓу преработките

Додадени 4.656 бајти ,  пред 10 години
нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Јагодите најчесто се групираат според нивното цветање. Традиционално , има поделба на Јунски-род јагоди, кои имаат род во раните летни денови , и постојан – род , кои постојано раѓаат јагоди неколку пати во сезоната.
Истражувањата покажаа неодамна дека тие јагоди всушност се случуваат во три основни цветни периоди: краток- ден, долден, и од ден-неутрален. Ова се однесува на чувствителноста на растението за должината на денот чувствителност на фабриката и видот на изгледот на реагирање на светлината кој доведува до формирање на цвет. Видовите на Ден-неутрален произведуваат цвеќе без оглед на светлосниот период.
 
Јагодите исто така може да се размножуваат и со семе , иако ова најпрво е хоби , и не се практикува во трговијата. Неколку видови кои се размножуваат со семе се развиени за домашна употреба и исатражувањата за растењето од семе се во тек .Семињата се добиваат преку нивни добавувачи или преку собирање и сочувување на семето од овошјето.
Јагодите исто така може да се одгледуваат и внатре во домот во затворени простории во саксии.
Кашубијан јагода (јагода или '''Kaszëbskô Kashubian malena''') се произведува во земјите :во Картузи, Косциерзина и Битоу и во општините Прзивиц, Вејхерово, Лузино,Земунд линија, лекување и Cewice inKashubia. Самоследниве вкусови можат да се продаваат како Kaszëbskô malena: Senga Sengana, Elsanta, Honeoye и затоа тие се оценуваат како Екстра или прва класа.
 
== Ѓубрење и Берење ==
Повеќето растенија на јагоди сега се хранат со вештачко ѓубриво, и пред и по бербата, а често и пред нивното садење во пластичните фолии.
Берењето јагоди и процесот на чистење не се изменил многу со текот на времето . Деликатните или комплицираните јагоди сеуште се берат со гола рака . Оценувањето и пакувањето се случува најчесто на терен , на полето , а не за време на обработката. Во големи операции јагодите со се чистат со помош нан водотеците и тресењето на подвижните ленти.
Штетници
Познати се околу 200 видови на штетници кои ги напаѓаат јагодите и директно и индиректно. Во овие штетници спаѓаат полжави , пеперутки, вински, мушички нагризувачи на коренот од јагодата , јагодини SAP бубачки, јагодин круна молец , грини, мушички , и други различни видови на штетници на јагодите.
 
Гасениците од видот Лепидоптера се хранат од растенија од јагоди .
 
== Болести ==
Растенијата на јагодите може да бидат жртви на многу бројни зарази и болести . Ливчињата може да бидат инфицирани од прашкаста мувла , точки на ливчињата ( предизвикани од габата Sphaerella fragariae ) , избледување на ливчињата ( предизвикано од страна на габата Phomopsis obscurans ) и од некпи видови на лигава мувла . Кората и корените може да станат жртви на црвената стела , ненадејно венеење, црн гнилеж на коренот , и нематоди. Овошките се предмет на оштетување од страна на сивата мувла , гниење на коренот и гниење на целото растение. Растенијата исто така може да пренесат болест од екстремните температури кои ги имало во зимаата. Кога ке ги наводнувате вашите јагоди бидете сигурни дека ги наводнувате сами нивните корени а не и нивните ливчиња , бидејки влагата која ке се наога на ливчињата може да предизвика растење на различни габи. Осигурајте се дека јагодите се растени на отворени места за да се спречи габично заболување.
13

уредувања