Разлика помеѓу преработките на „Класна борба“

Додадени 1.356 бајти ,  пред 15 години
нема опис на уредувањето
(Категоризирање)
'''Класната борба''' е борба помеѓу [[општествена класа|општествените класи]] кои го сочинуваат едно [[општество]]. Во основата на концептетконцептот лежи тезата дека општеството е поделено на класи (теза која не ја прифаќаат сите) и дека помеѓу класите можатможе да имапостои [[класна соработка]] или класна борба. Застапниците на класната борба, ([[комунизам|комунистите]], [[анархизам|анархистите]] и радикалните [[социјализам|социјалисти]]) инсистираат на тврдењето дека класната соработка, во најмала рака долгорочно, е во корист само на експлоататорската класа и дека всушност експлоататорската класа, иако го прикрива тој факт, сепак води класна борба против експлоатираната класа. Поради тоа, застапниците на класната борба инсистираат на потребата и експлоатираната класа да води класна борба против своите експлоататори.
 
Класната борба може да се подели на:
Класната борба може да се подели а) на мирна или насилна и б) економска или политичка. Помеѓу застапниците на класната борба постојат длабоки несогласувања во врска со типот класна борба што треба да се води.
 
* мирна или насилна и
* економска, политичка или идејна.
 
Мирната класна борба значи водење на класна борба со мирољубиви средства, но при тоа мора да се има предвид дека постои разлика помеѓу мирна класна борба и класна соработка. Од друга страна, типичен пример за насилна класна борба е [[револуција]]та.
 
Економската класна борба се одвива на економското поле во врска со одредување на висината на [[наемнина]]та, условите за работа и слично, политичката класна борба подразбира учество на [[избори]]те со цел влијаење или освојување на политичката власт во одредена држава, додека идејната класна борба се води на идеен план и подразбира борба за идејната определба на луѓето. Идејната класна борба од гледна точка на експлоатираната класа подразбира борба за изградба на [[класна свест]].
 
Класната борба може да се подели а) на мирна или насилна и б) економска или политичка. Помеѓу застапниците на класната борба постојат длабоки несогласувања во врска со типот класна борба што треба да се води.
 
[[Категорија:Општество]]
6.391

уредување