Чеченија: Разлика помеѓу преработките

Додадени 1.459 бајти ,  пред 14 години
нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
<div style="clear:left"></div>
 
==Демографија==
 
Според пописот од 2004 во Чеченија има 1.1 милион жители. [[Чеченци]] се at&nbsp;1,031,647 или 93.5%. Други етнички групи се [[Руси]] (40,645, или 3.7%), [[Кумики]] (8,883, или 0.8%), [[Ингуши]] (2,914 или 0.3%) и други кои ги има помалку од 0.5%.
 
*'''Популација''': 1,103,686
**''Урбана'': 373,177 (33.8%)
**''Рурална'': 730,509 (66.2%)
**''Maжи'': 532,724 (48.3%)
**''Жени'': 570,962 (51.7%)
*'''Просечна старост''': 22.7 years
**''Урбана'': 22.8 years
**''Рурална'': 22.7 years
**''Maжи'': 21.6 years
**''Жени'': 23.9 years
*'''Домаќинства''': 195,304 (with 1,069,600 people)
**''Урбани'': 65,741 (with 365,577 people)
**''Рурални'': 129,563 (with 704,023 people)
*'''Наталитет''' (2005)
**''Раѓања'': 28,652 (birth rate 24.9)
**''Умирања'': 5,857 (death rate 5.1)
 
 
{| class="wikitable"
|-
!
! попис 1926
! попис 1939
! попис 2002
|-
| [[Чеченци]]
| 293,190 (72.0%)
| 360,598 (64.4%)
| 1,031,647 (93.5%)
|-
| [[Руси]]
| 77,274 (19.0%)
| 157,621 (28.1%)
| 40,645 (3.7%)
|-
| [[Кумуки]]
| 2,217 (0.5%)
| 3,305 (0.6%)
| 8,883 (0.8%)
|-
| [[Ингуши]]
| 154 (0.0%)
| 4,336 (0.8%)
| 2,914 (0.3%)
|-
| Други
| 34,112 (8.4%)
| 34,088 (6.1%)
| 19,597 (1.8%)
|}
 
{{русија}}