Разлика помеѓу преработките на „Комедија“

Одземени 26 бајти ,  пред 8 години
* '''Комедија на нарави''' - Комедија на нарави е комедија во која смешното се однесува на наравите и обичаите на одредени општествени групи и професии. За разлика од комедијата на карактери, која се занимава со исмејување на негативните особини во карактерот на поединец, комедијата на нарави се занимава со исмејување на негативните особини во карактерот на човекот како општествена единка. Комедијата на нарави има заеднички особини и со комедијата на карактери и со комедијата на интрига. Творец на комедијата на нарави е грчкиот антички комедиограф [[Аристофан]]. [[Шекспир]] (во [[16 век]]) и [[Молиер|Ж.Б. Молиер]] (во [[17 век]]), исто така, пишувале комедии на нарави. Најпозната комедија на нарави од [[19 век]] е комедијата „Ревизор“ на рускоит писател [[Гогољ|Н.В. Гогољ]].
 
* '''Комедија на интрига''' - Комедија на интрига е комедија кога смешното во неа произлегува од повеќе ситуации, во кои се вплетени повеќе личности, на кои им се случуваат неочекувани пресврти и недоразбирања. Познати комедии на интрига се: „Интрига и љубов“ на германскиот imperijalistickiгеrmanskiot писател [[Шилер|Ф. Шилер]] и „Севилскиот берберин“ на францускоит комедиограф [[Бомарше]] и дрugi.
 
== Види исто така ==
Анонимен корисник