Разлика помеѓу преработките на „Органометална хемија“

с
нема опис на уредувањето
с (Bjankuloski06 ја премести страницата Органометално соединение на Органометална хемија презапишувајќи врз пренасочување)
с
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
'''ОрганометалниОрганометалната соединенијахемија''' се занимава со [[Органско соединение|органските соединенија]] во кои се вклучени [[Хемиска врска|врски]] меѓу [[јаглерод]]ен и [[метал]]ен [[атом]]. Ваквите соединенија биле познати и се проучувале околу 200 години, а нивните единствени својства биле нашироко користени за одвивањето на [[Синтеза|синтетските]] трансформации. Во зависност од [[Редокс реакција|редукцискиот]] потенцијал на металот, реактивноста на органометалните соединенија значително варира, така што за подготовка и користење на најреактивното соединение требаат ниски до средни [[Температура|температури]] и инертни услови ([[атмосфера]] и растворувачи). Општо, реактивноста е паралелна со [[јон]]скиот карактер на јаглерод-метал врската, што може да се процени од преместувањето на [[протон]]ите и јаглеродните атоми на [[метил]]ните деривати:
 
% Јонски карактер на H<sub>3</sub>'''C''' - '''М'''етал (CH<sub>3</sub>)2Hg < (CH<sub>3</sub>)2Cd < (CH<sub>3</sub>)2Zn < (CH<sub>3</sub>)2Mg < CH<sub>3</sub>Li