Разлика помеѓу преработките на „Александар III Македонски“

нема опис на уредувањето
 
{{Александар Македонски}}
'''Александар Македонски''' ([[грчки]]: Αλέξανδρος ο Μέγας (Γ' ο Έλλην Μακεδών), Μέγας Aλέξανδρος), Александар III Велики, р. [[Пела]], [[20 јули]], [[356 п.н.е.]] — [[Вавилон]], [[10 јуни]], [[323 п.н.е.]]), е крал на [[Македонија]] (од [[336 п.н.е.]] до [[323 п.н.е.]]), член на кралската династија [[Аргеади]]. Тој е еден од најуспешните војсководци во историјата на човештвото. По освојувањето на [[Грција|грчките]] [[градови-држави]] под водството на неговиот татко [[Филип II Македонски]], Александар ја покорил моќната [[Персија|Персиска Империја]], вклучувајќи ја [[Анадолија]], [[Сирија]], [[Египет]], и [[Месопотамија]], и ги проширил границите на [[Македон]]ија, дури до [[Авганистан]] и [[Индија]]. Александар спрема освоените култури се однесувал со почит, интегрирајќи не-[[Антички Македонци|македонци]] во неговата војска и администрацијата, воден од мислата да создаде ''светска држава''.
 
Во историјата не се случува често синот на голем владетел да биде исто така голем, ако не и поголем од татка си. Teшко e да ја израмнуваме и мериме големината на Филип и Александар Македонски. Можело да се случи, но не се случило да [[Филип Македонски]] освои се што може да се освои и да не остави на својот син да изврши ни едно големо и славно дело. Сепак, пред необузданиот копнеж на Александар Македонски за воени подвизи и откривање на далечни непознати земји се отворило бескрајно поле на можности.
Анонимен корисник