Разлика помеѓу преработките на „Охридска книжевна школа“

с
Отстрането уредувањето на 130.204.204.50 (разговор), вратено на последната верзија на Raso mk
с (Отстрането уредувањето на 130.204.204.50 (разговор), вратено на последната верзија на Raso mk)
Меѓу непосредните ученици на свети Климент и на свети Наум е и [[Константин Презвитер]], подоцна [[епископ Преславски]]. Тој е познат по неговите творби [[Азбучна молитва]] и [[Проглас кон Светото Евангелие]]. Негови се и делата [[Поучно Евангелие]] и преводите на [[Четирите слова против аријанството]] од [[свети Атанасиј Велики]] и [[Катехизисот на св. Кирил Ерусалимски]] и многу други.
 
[[Црноризец Храбар]], чие вистинско име е непознато е исто така продолжувач на делото на [[свети Климент]] и на [[свети Наум]]. Негови дела се: [[О писменех]], кое е апологија на македонската писменост и тој овде ја брани словенската[[македонската азбука]] и го заштитува словенскотомакедонското културно дело од страна на горделивите грчки асимилатори. Тој во ова дело напишал: „Словенските„Македонските букви се посвети и се повеќе за почит, бидејќи се обработени од свет човек, а грчките ги создале Елините, кои биле пагани и незнабошци“.
 
== Почетоци на Охридската книжевна школа ==