Разлика помеѓу преработките на „Архитектонски поредок“

с
Отстрането уредувањето на 77.29.225.172 (разговор), вратено на последната верзија на Luckas-bot
с (Отстрането уредувањето на 77.29.225.172 (разговор), вратено на последната верзија на Luckas-bot)
Прирачникот „[[Десет книги за архитектурата]]“ (''De Architectura'') на римскиот писател [[Витрувиј]] е единсвеното пишано дело на тема архитектура кое е зачувано од антиката. По неговото откривање во XV век, Витрувиј веднаш почнал да се смета за врвен авторитет за класичните редови и архитектурата воопшто.
 
[[Ренесанса|Ренесансните]] и [[барок]]ните италијански архитекти ги засновале своите правила на делото нна Витрувиј. На ова додадени се правилата за надредување на класичните редови и точните пропорции на редовите до најситен детал.
 
== Модернистички приоди ==