Разлика помеѓу преработките на „Прост број“

Нема измена во големината ,  пред 8 години
с
(c)
(с)
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
Во [[математика]]та, '''прост број''' е природен број кој има точно два (различни) природни броја за [[делителиделител]]и, тоа се 1 и самиот тој прост број. Постојат бесконечно многу прости броеви како што покажал Евклид околу 300 година пр.н.е. Првите 30 прости броеви се: 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29, 31, 37, 41, 43, 47, 53, 59, 61, 67, 71, 73, 79, 83, 89, 97, 101, 103, 107, 109, и 113.
 
2 е единствениот парен прост број, па терминот ''непарен прост број'' се однесува на прост број поголем од 2.
Анонимен корисник