Разлика помеѓу преработките на „Шимпанзо“

Додадени 1.003 бајти ,  пред 8 години
викификација, ситна поправка
(Создадена страница со: Шипанзото е цицач од редот примати и од фамилијата човеколики мајмуни.Тој е најинте...)
 
(викификација, ситна поправка)
{{Taxobox
Шипанзото е цицач од редот примати и од фамилијата човеколики мајмуни.Тој е најинтелигентнио претставникна оваа фамилија и воедно тој е најблискиот човеков сродник од светот на животните.Постојат два вида шимпанза,обичен и џуџест шимпанзо наречен бонобо.Сите имаат темно крзно,додека лицето,дланките од рацете и стапалата им се без влакна.Немаат опашка,а ушите,усните и аркадите над очите им се испакнати.Се среќаба само во екваторијална Африка,каде што живее во шумите и во саваните.Се движи главно по дрвја,но може да мине големи растојанија,движејќи се исправено на задните нозе.Кога оди четириножно,се потпира врз првата фаланга.На рацете има пет прста,исто како и човекот.Висина му варива од 95 до 175 цм,со распон на рацете и до 2 метри;тежи меѓу 40 и 80 килограми.
| name = Шимпанза
| color = lightblue
| image = Schimpanse zoo-leipig.jpg
| image_caption = [[Обичен шимпанзо]] (''Pan troglodytes'')
| image_width = 250px
| regnum = [[Animalia]]
| phylum = [[Chordata]]
| classis = [[Mammalia]]
| ordo = [[Primates]]
| familia = [[Hominidae]]
| subfamilia = [[Homininae]]
| tribus = [[Hominini]]
| subtribus = '''Panina'''
| genus = '''''Pan'''''
| genus_authority = [[Лоренц Окен|Oken]], 1816
| type_species =
''[[Common chimpanzee|Simia troglodytes]]''
| type_species_authority = [[Јохан Фридрих Блуменбах|Blumenbach]], 1775
| subdivision_ranks = [[Вид (биологија)|Видови]]
| subdivision =
''[[Common chimpanzee|Pan troglodytes]]''<br/>
''[[Bonobo|Pan paniscus]]'' <br/>
}}
'''Шипанзото''' ([[лат.]] ''Pan'') е цицач од редот [[примати]] и од фамилијата [[човеколики мајмуни]]. Тој е најинтелигентнионајинтелигентниот претставникнапретставник на оваа фамилија и воедно тој е најблискиот човеков сродник од светот на животните. Постојат два вида шимпанза, [[обичен шимпанзо|обичен]] и џуџест шимпанзо наречен [[бонобо]]. Сите имаат темно крзно, додека лицето, дланките од рацете и стапалата им се без влакна. Немаат опашка, а ушите, усните и аркадите над очите им се испакнати. Се среќабасреќава само во екваторијална [[Африка]], каде што живее во шумите и во саваните. Се движи главно по дрвја, но може да мине големи растојанија, движејќи се исправено на задните нозе. Кога оди четириножно, се потпира врз првата фаланга. На рацете има пет прста, исто како и човекот.Висина Висината му вариваварира од 95 до 175 цмcm, со распон на рацете и до 2 метри; тежи меѓу 40 и 80 килограми.
{{Зоо-никулец}}
 
[[Категорија:Човеколики мајмуни]]
 
[[en:Chimpanzee]]