Разлика помеѓу преработките на „Прва фудбалска лига на Хрватска“

нема опис на уредувањето
(Создадена страница со: {{Инфокутија спортска лига | наслов = Прва ХНЛ | момсезона = 2011/2012 | лог...)
 
}}
 
"'''Првата Хрватска Фудбалска лига''' или '''Прва ХНЛ''' ({{lang-hr | Прва Хрватска nogometna liga}}), поради спонзорски причини '''MaxTV Прва Лига''', е [[фудбал]]ска лига од највисок ранг во [[Хрватска]] , основана во 1992 година. Победникот се квалификува за [[УЕФА Лига на шампиони|Лига на Шампионите]]. [[ФК Динамо Загреб | Динамо Загреб]] е сегашен шампион, откако ја освои својата шеста по ред титула во сезоната 2010-2011, и се најуспешниот клуб со 13 титули во целост, по што следи тимот на [[ФК Хајдук Сплит | Хајдук Сплит]] со 6 титули.
 
 
|-
|style="background-color:#FFFACD"|{{0}}†{{0}}
|Шампионот во Лигата истотака е победник во [[Хрватски Куп|Купот]], остварува т.н. домашен Дабл.
|League champions also won the [[Croatian Cup]], e.g. the domestic [[Double (association football)|Double]].
|}
 
|-
|align=center|1992–93
|[[ФК Динамо Загреб | ДинамоКроација Загреб]] <small>(1)</small>
|[[ФК Хајдук Сплит | Хајдук Сплит]]
|[[ФК Загреб]]
|[[Горан Влаовиќ]] <small>(ДинамоКроација Загреб)</small>
|<center>23
 
|-
|align=center|[[1993–94 Prva HNL|1993–94]]
|[[HNKФК HajdukХајдук Сплит Split|Hajduk SplitХајдук Сплит]] <small>(2)</small>
|[[NKФК ZagrebЗагреб]]
|[[ФК Динамо Загреб | Кроација Загреб]]
|[[GNK Dinamo Zagreb|Croatia Zagreb]]
|[[GoranГоран VlaovićВлаовиќ]] <small>(CroatiaКроација ZagrebЗагреб)</small>
|<center>29
 
|-
|align=center|[[1994–95 Prva HNL|1994–95]]
|bgcolor="FFFACD"|[[HNKФК HajdukХајдук Сплит Split|Hajduk SplitХајдук Сплит]] <small>(3)</small> †
|[[ФК Динамо Загреб | Кроација Загреб]]
|[[GNK Dinamo Zagreb|Croatia Zagreb]]
|[[ФК Осијек|Осијек]]
|[[NK Osijek|Osijek]]
|[[RobertРоберт ŠpeharШпехар]] <small>(OsijekОсијек)</small>
|<center>23
 
|-
|align=center|[[1995–96 Prva HNL|1995–96]]
|bgcolor="FFFACD"|[[GNKФК DinamoДинамо Загреб Zagreb|Croatia ZagrebКроација Загреб]] <small>(2)</small> †
|[[ФК Хајдук Сплит | Хајдук Сплит]]
|[[HNK Hajduk Split|Hajduk Split]]
|[[ФК Вараждин|Вартекс]]
|[[NK Varaždin|Varteks]]
|[[IgorИгор CvitanovićЦвитановиќ]] <small>(CroatiaКроација ZagrebЗагреб)</small>
|<center>19
 
|-
|align=center|[[1996–97 Prva HNL|1996–97]]
|bgcolor="FFFACD"|[[GNKФК DinamoДинамо Загреб Zagreb|Croatia ZagrebКроација Загреб]] <small>(3)</small> †
|[[ФК Хајдук Сплит | Хајдук Сплит]]
|[[HNK Hajduk Split|Hajduk Split]]
|[[ФК Хрватски Драговољац|Хрватски Драговољац]]
|[[NK Hrvatski dragovoljac|Hrvatski Dragovoljac]]
|[[IgorИгор CvitanovićЦвитановиќ]] <small>(CroatiaКроација ZagrebЗагреб)</small>
|<center>20
 
|-
|align=center|[[1997–98 Prva HNL|1997–98]]
|bgcolor="FFFACD"|[[GNKФК DinamoДинамо Загреб Zagreb|Croatia ZagrebКроација Загреб]] <small>(4)</small> †
|[[ФК Хајдук Сплит | Хајдук Сплит]]
|[[HNK Hajduk Split|Hajduk Split]]
|[[ФК Осијек|Осијек]]
|[[NK Osijek|Osijek]]
|[[MateМате BaturinaБатурина]] <small>(NKФК ZagrebЗагреб)</small>
|<center>18
 
|-
|align=center|[[1998–99 Prva HNL|1998–99]]
|[[GNKФК DinamoДинамо Загреб Zagreb|Croatia ZagrebКроација Загреб]] <small>(5)</small>
|[[ФК Ријека|Ријека]]
|[[HNK Rijeka|Rijeka]]
|[[ФК Хајдук Сплит|Хајдук Сплит]]
|[[HNK Hajduk Split|Hajduk Split]]
|[[JoškoЈошко PopovićПоповиќ]] <small>(ŠibenikШибеник)</small>
|<center>21
 
|-
|align=center|[[1999–2000 Prva HNL|1999–2000]]
|[[GNKФК DinamoДинамо Загреб Zagreb|Dinamo ZagrebДинамо Загреб]] <small>(6)</small>
|[[ФК Хајдук Сплит|Хајдук Сплит]]
|[[HNK Hajduk Split|Hajduk Split]]
|[[ФК Осијек|Осијек]]
|[[NK Osijek|Osijek]]
|[[TomoТомо ŠokotaШокота]] <small>(DinamoДинамо ZagrebЗагреб)</small>
|<center>21
 
|-
|align=center|[[2000–01 Prva HNL|2000–01]]
|[[HNKФК HajdukХајдук SplitСплит|HajdukХајдук SplitСплит]] <small>(4)</small>
|[[ФК Динамо Загреб | Динамо Загреб]]
|[[GNK Dinamo Zagreb|Dinamo Zagreb]]
|[[ФК Осијек|Осијек]]
|[[NK Osijek|Osijek]]
|[[TomoТомо ŠokotaШокота]] <small>(DinamoДинамо ZagrebЗагреб)</small>
|<center>20
 
|-
|align=center|[[2001–02 Prva HNL|2001–02]]
|[[NKФК ZagrebЗагреб]] <small>(1)</small>
|[[ФК Хајдук Сплит|Хајдук Сплит]]
|[[HNK Hajduk Split|Hajduk Split]]
|[[ФК Динамо Загреб | Динамо Загреб]]
|[[GNK Dinamo Zagreb|Dinamo Zagreb]]
|[[IvicaИвица OlićОлиќ]] <small>(NKФК ZagrebЗагреб)</small>
|<center>21
 
|-
|align=center|[[2002–03 Prva HNL|2002–03]]
|[[GNKФК DinamoДинамо Загреб Zagreb|Dinamo ZagrebДинамо Загреб]] <small>(7)</small>
|[[ФК Хајдук Сплит|Хајдук Сплит]]
|[[HNK Hajduk Split|Hajduk Split]]
|[[ФК Вараждин|Вартекс]]
|[[NK Varaždin|Varteks]]
|[[IvicaИвица OlićОлиќ]] <small>(DinamoДинамо ZagrebЗагреб)</small>
|<center>16
 
|-
|align=center|[[2003–04 Prva HNL|2003–04]]
|[[HNKФК HajdukХајдук SplitСплит|HajdukХајдук SplitСплит]] <small>(5)</small>
|[[ФК Динамо Загреб | Динамо Загреб]]
|[[GNK Dinamo Zagreb|Dinamo Zagreb]]
|[[ФК Ријека|Ријека]]
|[[HNK Rijeka|Rijeka]]
|[[RobertРоберт ŠpeharШпехар]] <small>(OsijekОсијек)</small>
|<center>18
 
|-
|align=center|[[2004–05 Prva HNL|2004–05]]
|[[HNKФК HajdukХајдук SplitСплит|HajdukХајдук SplitСплит]] <small>(6)</small>
|[[ФК Интер Запрешиќ|Интер Запрешиќ]]
|[[NK Inter Zaprešić|Inter Zaprešić]]
|[[NKФК ZagrebЗагреб]]
|[[TomislavТомислав ErcegЕрцег]] <small>(RijekaРијека)</small>
|<center>17
 
|-
|align=center|[[2005–06 Prva HNL|2005–06]]
|[[GNKФК DinamoДинамо Загреб Zagreb|Dinamo ZagrebДинамо Загреб]] <small>(8)</small>
|[[ФК Ријека|Ријека]]
|[[HNK Rijeka|Rijeka]]
|[[ФК Вараждин|Вартекс]]
|[[NK Varaždin|Varteks]]
|[[IvanИван BošnjakБошњак]] <small>(DinamoДинамо ZagrebЗагреб)</small>
|<center>22