Разлика помеѓу преработките на „Македонско национално движење“

с
Отстрането уредувањето на 79.126.184.53 (разговор), вратено на последната верзија на Dalco26
с (Отстрането уредувањето на 79.126.184.53 (разговор), вратено на последната верзија на Dalco26)
Поради таквата дејност тој бил остранет од страна на [[Бугарска егзархија|Бугарската егзархија]].
 
==Афирмација на македонскиот народен јазик==
Антонио Серафимовски
[[Податотека:Kuzman Shapkarev.jpg|мини|десно|130п|Кузман Шапкарев]]
Во борбата за народен јазик во образованието уште во првата половина на 19 в. се појавува потребата за печатење на македонски народен јазик. Отука [[Теодосиј Синаитски]] ја отворил своја печатница во Солун, а Даскал Камче во Ваташа. Има обиди и за отворање на словенско оделение при грчката печатница на Киријак Држилович во Солун.
 
Потребата за учебници на македонски народен јазик се обиделе да ја задоволат [[Анатолија Зографски]], [[Партенија Зографски]], а подоцна и [[Димитар Македонски]] и [[Димитар Узунов]], [[Кузман Шапкарев]] и [[Ѓорѓија Пулевски|Ѓорѓија М. Пулевски]].
 
Обиди за објавување граматика на македонскиот народен јазик направиле Димитар Миладинов, Партенија Зографски, Георги Динката, Венијамин Мачуковски), но само Ѓорѓија Пулевски успеал во тоа печатејќи го првиот дел од Слогница речовска во 1880.
 
Пралелно дошло и до еднон процес за задоволување на потребата од литератрура на македонски народен јазик. Во 60-тите и 70-тите години
на 19 век се појавуваат стиховите на Константин Миладинов, Константин и [[Андреја Петкович]], [[Рајко Жинзифов]], [[Григор Прличев]] и Ѓорѓија Пулевски, а од 90-тите години се пројавуваат литературни творби на [[Војдан Чернодрински]], [[Марко Цепенков]], [[Петар Поп Арсов]] и др.
 
== Фолклор, научна мисла и весници==
60

уредувања