Македонски парламентарни избори (1990): Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
{| class=wikitable style=text-align:right
!rowspan=2|Партија
!colspan=23|Прв круг
!colspan=23|Втор круг
!rowspan=2|МандатиВкупно мандати
|-
!Гласови
!%
!Мандати
!Гласови
!%
!Мандати
|-
|style="text-align:left;"|[[Сојуз на комунистите на Македонија|СКМ-ПДП]]
|234.369
|21,8
|4
|220.748
|27,7
|27
|31
|-
|165.388
|15,4
|13
|58.046
|7,3
|4
|17
|-
|154.101
|14,3
|1
|238.367
|29,9
|37
|38
|-
|142.564
|13,3
|1
|128.449
|16,1
|10
|11
|-
|77.123
|7,2
|1
|38.893
|4,9
|3
|4
|-
|62.628
|5,8
|4
|13.326
|1,7
|1
|5
|-
|42.926
|4,0
|0
|8.803
|1,1
|0
|0
|-
|32.799
|3,0
|0
|31.236
|3,9
|6
|6
|-
|31.591
|2,9
|0
|2.923
|0,4
|0
|0
|-
|26.151
|2,4
|0
|4.829
|0,6
|0
|0
|-
|16.972
|1,6
|0
|1.656
|0,2
|0
|0
|-
|16.898
|1,6
|0
|13.331
|1,7
|2
|2
|-
|13.230
|1,2
|0
|4.829
|0,6
|0
|0
|-
|13.097
|1,2
|0
|2.707
|0,3
|0
|0
|-
|5.960
|0,6
|0
|7.061
|0,9
|1
|1
|-
|4.597
|0,4
|0
|4.105
|0,5
|1
|1
|-
|3.757
|0,3
|0
|3.961
|0,4
|1
|1
|-
|3.384
|0,3
|0
|/
|/
|/
|2.779
|0,3
|0
|/
|/
|/
|2.359
|0,2
|0
|/
|/
|/
|1.896
|0,2
|0
|726
|0,1
|0
|0
|-
|1.698
|0,2
|0
|/
|/
|/
|732
|0,1
|0
|/
|/
|/
|428
|0,0
|0
|/
|/
|/
|18.157
|1,7
|0
|12.769
|1,6
|3
|3
|-
|60.144
|5,3
| –
|34.476
|4,1
| –
| –
|-
|'''1.135.728'''
|'''100'''
|'''24'''
|'''831.218'''
|'''100'''
|'''96'''
|'''120'''
|-
|1.452.072
|77,2
|
|
|
|
Првата конститутивна седница се одржа на [[8 јануари]] [[1991]] година.
 
Поради распоредот на силите во [[Собрание на Република Македонија|Собранието]] настанаа сериозни тешкотии во однос на формирањето на влада. На крајот се пристапи кон формирање на [[техничка влада]]. Мандатот му беше доделен на [[Никола Кљусев]], кој состави [[Влада на Република Македонија од 1991‎|свој кабинетвлада]], и којкоја на [[20 март]] ја доби довербата од пратениците на Македонското собрание.
 
== Наводи ==
6.538

уредувања