Разлика помеѓу преработките на „Осман I“

Одземени 870 бајти ,  пред 8 години
нема опис на уредувањето
'''Осман I''' (1258 - 1326) бил основач на [[Отоманска империја|Отоманската Империја]], првиот нејзин султан. Бил роден во [[1258]] година, ја добил титулата [[бег]] од својот татко Ертогрул како владетел на Согут во [[1281]] година кој град од страна на неговиот татко бил заземен во [[1231]] година и кој град станал негова престолнина.
 
Владеењето на Осман го означува официјалниот почеток на владеењето на династијата на [[Отоманци]]те во Отоманската Империја, која постоела шест векови. Осман на чело дошол во 1281 година. Се оженил со ќерка на богатиот бег Омер од кој брак се родил наследникот [[Орхан I]]. Во тоа време биле регрутирани голем број на војници од исламскиот свет за да се борат против се повеќе слабата Византија. Турското население во Анадолија значително се зголемило по доаѓањето на голем број на бегалци кои бегале од Монголската инвазија. Под негово раководство овие борци многу бргу се покажале како сериозна сила и темелите на новата империја биле многу бргу поставени.
 
Осман стана главен, или бег, по смртта на неговиот татко во 1281. Во тоа време, платеници беа стриминг во неговиот царството од целиот исламски свет да се борат против и се надевам дека грабежот на слабеење на православната империја. Покрај тоа, турски население од емират Осман беа постојано засилен со поплава на бегалците, бегајќи од Монголите. Од нив, многумина беа Гази воини, или борци за исламот, граничната борци, кои веруваа дека се борат за проширување или одбрана на исламот. Под силен и можност раководството на Осман, овие воини брзо се покажа сериозен сила, и темелите на царството беа брзо поставени.
 
 
Првите воени дејствија Осман ги презел против Византија. Во 1281 година станал бег на племето Каји, и како цел поставил да ги обедини сите туркски народи во една држава. Териториите на Осман започнале да се прошируваат на сметка на [[Византија]]. Во исто време, Осман успеал да покори и неколку соседни турски емирати и племиња. Кон почетокот на [[13 век]], Осман започнал со опсади на неколку важни византиски тврдини. Така бил заземан [[Јенишехир]], а по ова паднала [[Никеја]] ([[Изник]]) - најголемиот византиски град во Анадолија.