Википедија:ВикиПроект Одржување: Разлика помеѓу преработките

с
ситна поправка
(+приклучете се на заедницата)
с (ситна поправка)
{{кратенка|ВП:ОД}} __NOTOC__
[[Податотека:Wikipe-tan mopping.png|мини|лево|100п|Википе-тан со метла е маскотата на ВикиПроект Одржување]]
Овој проект служи за организација на '''одржувањето на Википедија'''. Најголемиот дел од одржувањето на овој проект се состои во набљудувањето на промените кои се секојдневно се прават и во поправка на оние промени кои се погрешни или неконструктивни. Исто така, овој ВикиПроект служи за организирање на волонтери за најразлични иницијативи за подобрување на Википедија, како на пример, расчистување на [[:Категорија:Статии за средување|постари статии на кои им треба внимание]]. Иако одржувањето се подразбира како задолжение на [[Википедија:Администратори|администраторите]], <u>секој</u> може да даде придонес. Впрочем, '''ни треба вашата помош!''' Вклучете се во одржувањето и помогнете ни да ја подобриме Википедија на македонски јазик.
 
<big>'''Како да ја користам оваа страница?'''</big>
 
Во продолжение на оваа страница се опишани задачи кои треба извршат. Задачите се подредени најпрво по ''итност'' на [[#Секојдневни задачи|1) секојдневни]], [[#Неделни задачи|2) неделни]] и [[#Долгорочни задачи|3) долгорочни]]. Понатаму, задачите се поделени по ''важност'': секојаповеќето задачазадачи имаимаат реден број, упатство за она што треба да се сработи и '''задебелена врска''' која води до некоја [[Специјални:СпецијалниСтраници|специјална страница]] или категорија која помага во одржувањето. Некои задачи се ограничени за само за [[Специјални:ListGroupRights|корисници со одредени права]], па затоа '''''се обележани вака*'''''. Пожелно е најпрво да се средат најитните и најважните работи.
 
{{ombox
| type = notice
| image = [[File:Light bulb icon tips.svg|40px|врска=]]
| text = '''Совет:''' Откако ќе станете поискусен и подобро запознаен со подолните задачи, искористете го овој шаблон за побрз пристап: {{tlx|Вики-Одржување}} <small>(или {{tlx|ВП:ОД}})</small>. Можете дури и да го ставите во вашиот кориснички простор (на пр. корисничка страница) за често да го гледате (видете ја документацијата на шаблонот за повеќе информации).
}}
{{ombox