Википедија:ВикиПроект Одржување: Разлика помеѓу преработките

дополнување
(додатоци)
(дополнување)
 
==Секојдневни задачи==
#<big>'''[[Специјални:НовиСтраници|ПатролирањеНовосоздадени на новосоздадените статиистраници]]'''</big>:
#:'''Статиите кои не се проверени се обележани со жолта боја'''. Потребно е:
#* Да се провери дали новата страница е енциклопедиска статија (напишана на кирилица) или тест-уредување/[[Википедија:Вандализам|вандализам]]. Ако е последното (или не е на кирилица), [[ВП:КЗББ|брзо да се избрише]]/[[Шаблон:Db|обележи за бришење]], а создавачот да се извести:<small>
#**Шаблони за обележување за бришење:
#***<code><nowiki>{{subst:првастатија|(наслов на страница)|(вашето кор. име)}}</nowiki></code> - за избришана статија на нов корисник</small>
#* Ако е статија, дали темата е [[Википедија:Значајност|доволно значајна]]? Ако не е, да се [[Шаблон:Db|обележи за бришење]] и да се извести создавачот;
#**Код<small>Обележете со: <code><nowiki>{{бб|[[ВП:КББ#СТ3]] — Статија за вистинско лице, организација (бенд, клуб, компанија итн.), веб-содржина и слично која не индицира зошто темата е важна или позната}}</nowiki></code></small>
#*Ако статијата е значајна, треба да се уреди така што ќе ги исполнува следниве критериуми:<small>
#**Отсуство на очигледен [[Википедија:Вандализам|вандализам]];
#***Присуство во најмалку една [[Помош:Категоризација|родителска категорија]] од категорискиот систем;
#***Меѓујазични (интервики) врски (ако постојат за дадената тема);
#***Ознаки соодветни за содржината (ако има потреба од нив) — {{tl|без извори}}, {{t|малку извори}}, {{tl|викифицирање}} и др.</small>:
#****<code>{{tl|внимание}}</code> - за статии кои имаат повеќе проблеми;
#****<code>{{tl|без извори}}</code> - за статии кои воопшто немаат извори;
#****<code>{{tl|малку извори}}</code> - за имање на недоволен број на извори;
#****<code>{{tl|викифицирање}}</code> - за потреба од додавање на вики-врски;
#****<code>{{tl|ажурирање}}</code> - за застарени информации</small>
#*Ако статијата ги исполнува овие критериуми, тогаш некој од [[Википедија:Уредувач|корисничката група „уредувачи“]] треба да ја [[Помош:Проверка на страница|обележи страницата како „проверена“]].
#<big>'''[[Специјална:Придонеси/newbies|Скорешни промени од нови корисници]]'''</big>
#<big>'''''[[Специјални:СтариОценетиСтраници|Проверка на страници со промени во исчекување]]*'''''</big>
#:—Добронамерните нови корисници се честопати неискусни и склони кон правење на грешки;
#:Достапно само за [[Википедија:Уредувач|корисничката група „уредувачи“]], Врската „последенa# на самото дно од страницата води до најновите промени на [[Помош:Проверка на страница|веќе оценети страници]]. Ако направените промени [[Википедија:Означени ревизии#Оценување|се задоволителни]], тогаш треба да се оценат за да станат дел од објавената верзија на статијата.
#*Ако придонесот не е конструктивен или е грешен:
#**Поправете ја страницата;
#**Објаснете му на корисникот (на неговата страница за разговор) дека сте го поправиле и каде е грешката;<small>
#***Не однесувајте се непријателски кон останатите уредувачи, особено кон новите уредувачи. Запомнете да [[Википедија:Претпоставете добронамерност|претпоставувате добронамероност]] и да одговорите на проблематичните уредување на јасен и учтив начин. ([[Википедија:Ве молиме не напаѓајте ги новодојденците]])</small>
#<big>'''<div class="plainlinks">[http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%A1%D0%BF%D0%B5%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8:%D0%A1%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%B8%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8&hideliu=1&hideminor=1 Скорешни промени од IP-адреси]'''</big></div>
#:—Неконструктивните уредувања се ''најчесто'' правени од анонимни уредувачи;
#:—Некои од добронамерните уредувања се неисправни;
#*Ако еден анонимен уредувач прави повеќе корисни придонеси, охрабрете го да се регистрира:
#*:Додадете: <code><nowiki>{{subst:регистрирајсе|(вашето кор. име)}}</nowiki></code> на неговата страница за разговор;
#*Ако уредувањето е вандализам, вратете го и предупредете го уредувачот:
#*:Додадете: <code><nowiki>{{subst:добредојде-анон-вандал2|(име на страница)|(вашето кор. име)}}</nowiki></code> на неговата страница за разговор;
#**Ако уредувачот продолжи со вандализам, пишете му кратка и <u>учтива</u> порака во која по втор пат ќе му укажете дека неговите придонеси се неконструктивни и советувајте да прекине со таквото уредување;<small>
#***'''Ако вандализмот е упорен''': а) контактирајте некој [[Википедија:Список на администратори#Активни|активен администратор]] ИЛИ б) оставете порака на [[ВП:ОТА]];
#***Ако сте администратор, блокирајте ја IP-адресата за 24 часа со отклучена можност за создавање на корисничка сметка (ИСКЛУЧОК: при упорен, сериозен и масовен вандализам - на повеќе страници - блокирајте ја IP-адресата на 3 дена без можност за создавање на корисничка сметка.</small>
#*:''(забелешка)'' Погорната постапка е идентична и за вандализам од регистрирани корисници.
#<big>'''''[[Специјални:СтариОценетиСтраници|Проверка на странициСтраници со промени во исчекување]]*'''''</big> <small>(достапно само за [[Википедија:Уредувач|корисничката група „уредувачи“]])</small>
#:—Ако ги извршувате задачите 2) и 3) од погоре, пожелно е оваа задача да ја вршите ''веднаш по проверката на секое уредување'';
#:—Ако одите преку наведената специјална страница, тогаш '''најновите промени прегледувајте ги најпрви!'''
#::—Врската '''„последено“''' на самото дно од страницата води до најновите промени на [[Помош:Проверка на страница|веќе оценети страници]].
#*Ако направените промени [[Википедија:Означени ревизии#Оценување|се задоволителни (види критериуми)]], оценете ги за да станат дел од објавената верзија на статијата;.
#*Ако промените не се задоволителни, вратете ја статијата на стабилната верзија.
 
==Неделни задачи==
{{lorem}}
 
==Долгорочни задачи==
{{lorem}}