Разлика помеѓу преработките на „Википедија:Песок“

Додадени 16 бајти ,  пред 8 години
prevod na zaboraveni zborovi
с (nema nekoi golemi promeni)
(prevod na zaboraveni zborovi)
Во 1782 година, Антоан Бовилие, пекар на идниот Луј 18, отвори ресторан кој беше еден од најпопуларнитево тоа време и се викаше Големата таверна на Лондон и се наоѓаше пред Кралската палата. Други ресторани беа отворени од готвачи во време кога Франција веќе не беше монархија, период кога започнуваше Француската револуција. Тоа беа ресторани кои и покрај малите менија се ширеа и дозволија создавање на рестораните кои беа целосно легализирани со доаѓањето на Француската револуција и укинувањето на еснафите. Ова и дискретниот приход на новопечените французи помогна да овие нови ресторани се задржат во бизнисот.
 
[[File:Train bleu 05.jpg|thumb|250px|RestaurantРесторан ''Le Train Bleu'', inво ParisПариз]]
[[File:Bouchon leTablier.jpg|thumb|250px|A bouchon, ''Le tablier'' (the apron),во in Vieuxстар LyonЛион]]
[[File:Café de Flore.jpg|thumb|250px|''Café de Flore'', inво ParisПариз]]
 
{| class="wikitable"
!Англиски
!Француски
!Опис
!Description
|-
|colspan=2|[[Ресторан]]
|Типично за регионот Норд па де Калас, овие мали барови или ресторани биле централно место на фармерите, рударите или текстилните работници каде се срекавале и се социјализирале. Покрај вообичаените пијачки (пива и ликери), можело де се нарачуваат и регионалните јадења, а се играле и многу игри. Мегутоа овие места денес повеќе не постојат, но тие секогас ке останат во историјата на овој регион. Оние што останале се зачувани и се посетуваат и ден денес.
|}
 
===Персонал на ресторанот===
Поголемите ресторани и хотели во Франција вработуваат многу луѓе и се мисли на луѓето кои работат во кујната како бригада на кујната или пак за персоналот во салата за вечера, бригадата на салата за вечера. Овој систем бил формиран од Џорџ Огус Ескофие. Оваа структура на системот за тимска работа доделува одговорности на различни личности кои се специјализираат во нивната задача. Листата која следи го дава распоредот на персоналот кој работи во кујната и салата за вечера во Франциja.
Анонимен корисник