Воздух: Разлика помеѓу преработките

Додадени 85 бајти ,  пред 16 години
Мали измени
[непроверена преработка][непроверена преработка]
(Ја создадов статијата, сеуште е мала но доволна)
 
(Мали измени)
'''Воздухот''' се наоѓа секаде околу нас. Секоја [[пукнатина]], [[шуплина]] и [[простор]] е исполнет со воздух. Секој пат кога ќе вдишиме нашите [[бели дробови]] се исполнуваат со воздух. Иако воздухот не може да се види, проба или почувствува (освен ако не дува [[ветер]]), воздухот е „нешто“. Воздухот е [[супстанца]] или [[материја]]. Материјата може да биде во [[цврста]], [[течна]] или [[гасовита]] состојба. Материјата која се вика „воздух“ скоро секогаш е во гасовита состојба. Во суштина, воздухот е составен од повеќе [[гас]]ови. Два од нив: [[азот]] и [[кислород]] сочинуваат 99%. 78% [[азот]] и околу 21% [[кислород]]. Исто така постои и мало количество [[јаглерод диоксид]] кој живите суштества го издишуваат во воздухот. Останатиот 1% го чинат поретките гасови: [[аргон]], [[неон]], [[хелиум]], [[криптон]] и [[ксенон]]. Големиот воздушен океан се протега многу километри над земјината површина, затоа што воздухот е материја и Земјината тежа го привлекува и го држи на [[Земја]]та. Така воздухот има своја [[тежина]]. Тежината на воздухот врши [[притисок]]. Ако човекот се качи на висока [[планина]] или патува со [[авион]] над него се наоѓа помалку воздух, затоа и притисокот е помал колку што е висината поголема. На висина од околу 15 км. притисокот изнесува 1/15 од притисокот на нивото на [[море]]то. А на висина од околу 100 км. притисок скоро и не постои.
Воздухот се наоѓа секаде околу нас. Секоја [[пукнатина]], [[шуплина]] и [[простор]] е исполнет со воздух. Секој пат кога ќе вдишиме нашите [[бели дробови]] се исполнуваат со воздух.
Иако воздухот не може да се види, проба или почувствува (освен ако не дува), воздухот е „нешто“. Воздухот е [[супстанца]] или [[материја]]. Материјата може да биде во [[цврста]], [[течна]] или [[гасовита]] состојба. Материјата која се вика „воздух“ скоро секогаш е во гасовита состојба.
Во суштина, воздухот е составен од повеќе [[гас]]ови. Два од нив: [[азот]] и [[кислород]] сочинуваат 99%. 78% [[азот]] и околу 21% [[кислород]]. Исто така постои и мало количество [[јаглерод двооксид]] кој живите суштества го издишуваат во воздухот. Останатиот 1% го чинат поретките гасови: [[аргон]], [[неон]], [[хелиум]], [[криптон]] и [[ксенон]].
Големиот воздушен океан се протега многу километри над земјината површина, затоа што воздухот е материја и Земјината тежа го привлекува и го држи на [[Земја]]та. Така воздухот има своја [[тежина]]. Тежината на воздухот врши [[притисок]]. Ако човекот се качи на висока [[планина]] или патува со [[авион]] над него се наоѓа помалку воздух, затоа и притисокот е помал колку што е висината поголема. На висина од околу 15 км. притисокот изнесува 1/15 од притисокот на нивото на [[море]]то. А на висина од околу 100 км. притисок скоро и не постои.
 
Воздухот се состои од:
 
Состав:
* 78% азот
* 21% кислород
* јаглерод двооксид
* други гасови
 
[[Категорија:Атмосфера]]