Абрахам Маслоу: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Последните години од својот живот ги поминува во [[Калифорнија]] се до неговата смрт на 8 јуни [[1970]] година. По долги години боледување тој умира од срцев удар.
 
 
'''
'''ХИРЕАРХИЈА НА ЧОВЕКОВИТЕ ПОТРЕБИ'''
 
----
 
 
Маслов ќе придонесе за психлогоијата преку неговата хиреархија на човекови потреби, која ја претставува како пирамида, а на врвот од пирамидата се наоѓа потребата за самоактуелизација или тензија или конфликт во животот на некоја личност. Основата на пирамидата ја сочинуваат базичните потреби за преживување. Откако ќе се задоволат овие потреби, човекот се стреми да ги резализира потребите од второто ниво: потребата за безбедност и сигурност. Потребата се актуелизира само тогаш кога не е задоволена. Со задоволување на потребите, тие не исчезнуваат туку не мотивираат да се искачиме скалило погоре.
Анонимен корисник