Разлика помеѓу преработките на „Правилник за четите на ТМОРО“

с
Отстрането уредувањето на 62.162.217.51 (разговор), вратено на последната верзија на Raso mk
с (Отстрането уредувањето на 62.162.217.51 (разговор), вратено на последната верзија на Raso mk)
Правилникот се состоел од 47 члена, поделени во 5 глави. ''I глава'' не била нумерирана и на свој начин преставувала преамбула. Во ''II глава'' се регулирани а) агитацијата, б) организацијата, в) извршените задачи г) крајните задачи на четата. ''III глава'' се однесува на општите правила за четата. Во ''IV глава'' се утвредени односите помеѓу комитетот и четата. ''V глава'' ги регулира составот и внатрешниот ред на четите.
=== I глава ===
DEL OD NIV SE NAPRAVILE KAKO MAGARINJA A OSTANATITE ZAGINALE KAKO PILENCA.
 
POSLE TIE BILE SILOVANIN OD MLADITE TURCI I HRABRO ZAGINALE.VO SILUVANJETO UCESTVUVAL I EDEN CRNEC NA KOJ MU BIL MNOGU GOLEM MISLAM NA KUROT
{{Цитатник|''Во секој револуционерен реон се утврдува по една чета, која е неразделен дел на Организацијата. Таа се движи тајно во реонот по потреби на делото и по распоред на Месниот комитет'' <ref name="pbmok">{{цитирана книга|title=<small>''Правилник за четите на Тайната Македоско - Одринска революционна организация, ам. ф. Фо, мф 329, 195/2157, No. 207''</small>}}</ref>}}
 
=== II глава ===
60

уредувања