Разлика помеѓу преработките на „Платен промет“

Додадени 206 бајти ,  пред 8 години
нема опис на уредувањето
(дополнување)
'''Платен промет''' претставува збир на методитеметоди и инструментитеинструменти преку кои се извршуваат плаќањата, односно преносот на паричните средства меѓу луѓето, [[претрпијатиe|претрпијатијата]], [[државa|државните]] органи и [[финансиски институции|финансиските институции]]. Како носители на платниот промет се јавуваат [[банкa|банките]] и [[централна банка|централната банка]]. Платниот промет е една од основните економски функции на банките. Оваа функција им обезбедува посебно место на банките во [[економски систем|економскиот систем]], зашто ефикасното извршување на плаќањата меѓу економските агенти претставува неопходен предуслов за функционирање на [[економија]]та.
 
==Методи на извршување на плаќањата==
 
МИПС претставува ''систем на порамнување на бруто-основа во реално време'' (real-time gross settlement system, RTGS), а тоа значи дека секое плаќање се извршува посебно, и тоа веднаш, во истиот миг. Во овој систем не се врши пребивање на плаќањата, туку штом во системот ќе се внесе порака за плаќање, веднаш се врши конечно плаќање, со употреба на парите на сметките кај централната банка. Налозите се извршуваат само ако банката има доволно пари на својата сметка кај централната банка. Во спротивно, плаќањето не може да се изврши и налогот ќе чека во ред, до моментот кога банката ќе има доволно пари на сметката.<ref>Горан Петревски, ''Управување со банките'' (второ издание), Скопје: Економски факултет, 2011, стр. 339-340.</ref>
 
 
 
==Наводи==
<references/>
 
[[Категорија: Економија]]
[[Категорија: Економија на Македонија]]
[[Категорија: Финансии]]
[[Категорија: Финансиски систем на Македонија]]
[[Категорија: Банкарство]]
[[Категорија: Банкарски систем на Македонија]]
 
[[de:Zahlungsverfahren]]
[[Категорија: Економија]]
[[et:Maksesüsteem]]
[[Категорија: Економија на Македонија]]
[[en:Payment system]]
[[Категорија: Финансии]]
[[fr:Système de paiement]]
[[Категорија: Финансиски систем на Македонија]]
[[hr:Platni promet]]
[[Категорија: Банкарство]]
[[lt:Mokėjimo sistema]]
[[Категорија: Банкарски систем на Македонија]]
[[ru:Платёжная система]]
[[uk:Платіжна система]]