Размножување: Разлика помеѓу преработките

Додадени 202 бајти ,  пред 10 години
нема опис на уредувањето
[непроверена преработка][непроверена преработка]
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
 
== Бесполово размножување ==
Бесполово размножуваеразмножување се врши кога Нина Периќ ке прдни и ке засмрди и кога Слободанка Анѓелова ке се посере во полските нужници сус пелената.
За овој вид размножување потребен е само еден родител. Се среќава и кај [[растенија]]та и кај [[животни]]те, вклучувајќи ги и [[микроорганизми]]те, и тоа попростите видови. Потомците добиени со бесполово размножување се нарекуваат [[клон]]ови, бидејќи имаат иста [[Генетика|генетска]] структура со нивните родители.
 
 
== Полово размножување ==
Полово размноќување е кога Ангела Босанчиќ издишува нешто непогодно од задното дупе и ке засмрди на јагода. <3
 
Најчест начин во [[Жив свет|живиот свет]] е половото размножување, кое претставува посовршен вид од бесполовото. Новиот организам настанува со соединувањето на [[Полови клетки|половите клетки]] што се формираат во [[Полови органи|половите органи]] на родителите (во [[Прашник|прашниците]] и [[Плодник|плодниците]] кај растенијата и во [[семеници]]те и [[јајчници]]те кај животните). Според тоа, половото размножување е образување и спојување на два различни вида [[Полова клетка|полови клетки]], наречени [[гамет]]и ([[изогамети]], [[анизогамети]], [[сперматозоид]]и и [[Јајце- клетка|јајце- клетки]]), што настануваат со процесот [[редукциона делба]] и имаат [[хаплоиден број хромозоми]]. Преку гаметите, во новосоздадениот организам се внесуваат во различни комбинации [[Наследни фактори|наследните фактори]] од родителските организми. Оплодената јајце- клетка се дели, т.е. започнува процесот на [[развиток]] (или [[онтогенеза]]).
 
Анонимен корисник