Разлика помеѓу преработките на „Прва влада на Никола Груевски“

нема опис на уредувањето
с (Бот Додава: fr:Gouvernement Gruevski I)
На'''Владата [[Парламентарнина избориМакедонија од 2006 година|Парламентарните''' изборие 2006]],избрана по победата на коалицијата предводена од [[ВМРО- ДПМНЕ]] освоина најмногу[[Парламентарни гласови,избори а2006 година|Парламентарните избори 2006]]. нејзиниотНејзиниот лидер [[Никола Груевски]] на [[28 јули]] доби мандат за создавање на нова влада од Претседателот [[Бранко Црвенковски]]. Новата влада е изгласана во Собранието на Република Македонија на [[28 август]]. За новата влада гласаа пратениците од коалицијата предводена од [[ВМРО-ДПМНЕ]], [[Демократска партија на Албанците|ДПА]], [[Нова социјалдемократска партија|НСДП]], [[Демократска обнова на Македонија|ДОМ]], [[Партија за европска иднина|ПЕИ]] и од [[ВМРО-Народна партија]], со тоа што ВМРО-НП само гласаше за владата, но не стана дел од владината коалиција. Мандатот на оваа влада заврши на [[26 јули]] [[2008]] година, по одржувањето на [[Македонски парламентарни избори, 2008|парламентарните избори од 2008 година]], на кои повторно победи коалицијата предводена од ВМРО ДПМНЕ.
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
На [[Парламентарни избори 2006 година|Парламентарните избори 2006]], коалицијата предводена од [[ВМРО-ДПМНЕ]] освои најмногу гласови, а нејзиниот лидер [[Никола Груевски]] на [[28 јули]] доби мандат за создавање на нова влада од Претседателот [[Бранко Црвенковски]]. Новата влада е изгласана во Собранието на Република Македонија на [[28 август]]. За новата влада гласаа пратениците од коалицијата предводена од [[ВМРО-ДПМНЕ]], [[Демократска партија на Албанците|ДПА]], [[Нова социјалдемократска партија|НСДП]], [[Демократска обнова на Македонија|ДОМ]], [[Партија за европска иднина|ПЕИ]] и од [[ВМРО-Народна партија]], со тоа што ВМРО-НП само гласаше за владата, но не стана дел од владината коалиција. Мандатот на оваа влада заврши на [[26 јули]] [[2008]] година, по одржувањето на [[Македонски парламентарни избори, 2008|парламентарните избори од 2008 година]], на кои повторно победи коалицијата предводена од ВМРО ДПМНЕ.
 
== Состав на владата ==
Составот на Владата избран на 28 август е следниот:
 
* [[Никола Груевски]] ([[ВМРО-ДПМНЕ]]) - претседател на владата - премиер
* [[ТрајкоЗоран СлавевскиСтавревски]] ([[ВМРО-ДПМНЕ]]) - министерпотпретседател за финансииекономски прашања
* [[Живко Јанкуловски]] ([[Нова социјалдемократска партија|НСДП]]) - потпретседател на влада
* [[Миле Јанакиевски]] ([[ВМРО-ДПМНЕ]]) - министер за транспорт и врски
* [[ГорданаГабриела ЈанкуловскаКоневска]] ([[ВМРО-ДПМНЕ]]) - министерпотпретседател за внатрешни работиевроинтеграции
* [[Антонио Милошовски]] ([[ВМРО-ДПМНЕ]]) - министер за надворешни работи
* [[ВераГордана РафајловскаЈанкуловска]] ([[Нова социјалдемократска партија|НСДПВМРО-ДПМНЕ]]) - министер за економијавнатрешни работи
* [[Лазе Еленовски]] ([[Нова социјалдемократска партија|НСДП]]) - министер за одбрана
* [[Живко Јанкуловски]] ([[Нова социјалдемократска партија|НСДП]]) - потпретседател на влада
* [[Љупчо Мешков]] ([[Либерална партија на Македонија|ЛПМ]]) - министер за труд и социјална политика
* [[Михајло Маневски]] ([[ВМРО-ДПМНЕ]]) - министер за правда
* [[ГабриелаТрајко КоневскаСлавевски]] ([[ВМРО-ДПМНЕ]]) - потпретседателминистер за евроинтеграциифинансии
* [[Вера Рафајловска]] ([[Нова социјалдемократска партија|НСДП]]) - министер за економија
* [[Веле Самаковски]] - министер без ресор
* [[Љупчо Мешков]] ([[Либерална партија на Македонија|ЛПМ]]) - министер за труд и социјална политика
* [[Зоран Ставревски]] ([[ВМРО-ДПМНЕ]]) - потпретседател за економски прашања
* [[Миле Јанакиевски]] ([[ВМРО-ДПМНЕ]]) - министер за транспорт и врски
* [[Аце Спасеновски]] ([[Социјалистичка партија на Македонија|СПМ]]) - министер за земјоделство
* [[Зоран Коњановски]] ([[ВМРО-ДПМНЕ]]) - [[Министерство за локална самоуправа на Република Македонија|министер за локална самоуправа]]
* [[Глигор Ташковиќ]] ([[ВМРО-ДПМНЕ]]) - министер без ресор
* [[Имер Селмани]] ([[Демократска партија на Албанците|ДПА]]) - министер за здравство и потпретседател за спроведување на Рамковниот договор
* [[Сулејман Рушити]] ([[Демократска партија на Албанците|ДПА]]) - образование и наука
* [[Илирјан Бекири]] ([[Демократска партија на Албанците|ДПА]]) - култура
* [[Имер Алиу]] ([[Демократска партија на Албанците|ДПА]]) - екологија
* [[Веле Самаковски]] - министер без ресор
* [[Глигор Ташковиќ]] ([[ВМРО-ДПМНЕ]]) - министер без ресор
* [[Аднан Ќахил]] ([[ПДТ]]) - министер без ресор
 
Во мај [[2007]] година [[Партија за демократски просперитет|Партијата за демократски просперитет]] одлучи да ја прифати понудата на премиерот Груевски да влезе во владината коалиција по што на [[18 јуни]] Собранието на РМ го избра [[Абдураман Мемети]] за министер за локална самоуправа на местото на Зоран Коњановски.<ref>[http://www.slvesnik.com.mk/Issues/11F2C0539AB0C547A490AC390F5E4BBC.pdf Службен весник на РМ, 78/07]</ref>
 
== Извори ==
<references />
 
== Надворешни врски ==
* [http://www.vlada.mk Влада на Република Македонија]
* [http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/mk/newsbriefs/setimes/newsbriefs/2007/06/13/nb-06 ПДП и' се приклучи на македонската влада и доби министерско место]
 
6.332

уредувања