Разлика помеѓу преработките на „Влада на Македонија од 1998“

нема опис на уредувањето
с (По смртта на министерот за здравство Стојан Богданов, министер беше Драган Даниловски, мај 1999 до мај 2001.)
На'''Владата на Македонија од 1998 година''' е избрана по [[ПарламентарниМакедонски парламентарни избори, 1998 година|Парламентарнитепарламентарните избори во 1998 година]] и доаѓањето на власт дојдена коалицијата предводена од [[ВМРО- ДПМНЕ]] и. [[Љубчо Георгиевски]] бешеја врши функцијата премиер во периодот од [[30 ноември]] [[1998]] до [[1 ноември]] [[2002]]. Во склопот на неговата влада неколкупати се вршеше реконструкција: во декември 1999, јули 2000 и мај 2001, кога е формирана широка коалиција за спас на Македонија во чиј состав влезевлегува и [[СДСМ]]. Министрите од СДСМ дадоаподнесуваат оставки на [[22 ноември]] [[2001]] година, по што беа избрани нови министри во владата на премиерот Георгиевски.
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
На [[Парламентарни избори 1998 година|Парламентарните избори во 1998 година]] на власт дојде коалицијата предводена од [[ВМРО-ДПМНЕ]] и [[Љубчо Георгиевски]] беше премиер во периодот од [[30 ноември]] [[1998]] до [[1 ноември]] [[2002]]. Во склопот на неговата влада неколкупати се вршеше реконструкција: во декември 1999, јули 2000 и мај 2001, кога е формирана широка коалиција за спас на Македонија во чиј состав влезе и [[СДСМ]]. Министрите од СДСМ дадоа оставки на [[22 ноември]] [[2001]] година, по што беа избрани нови министри во владата на премиерот Георгиевски.
 
== Состав на владата ==
* Вицепремиери: [[Доста Димовска]] (до 2002), [[Радмила Кипријанова - Радовановиќ]] ([[ДА]], до 1999), [[Бедредин Ибраими]] ([[ДПА]], труд и социјална политика, до 2001), [[Васил Тупурковски]] (ДА, 1999 - 2000), [[Џевдет Насуфи]] (ДПА, од 2001), [[Кемал Муслиу]] (ДПА, од 2001), [[Зоран Крстевски]] ([[Либерална партија на Македонија|ЛП]], од 2001), [[Илија Филиповски]] (СДСМ, 2001)
Во составот на оваа влада влегуваат следните лица:<ref>[http://www.slvesnik.com.mk/Issues/ACAF5267E92547CAA4647ACC10A583E3.pdf Службен весник на РМ, 58/98]</ref><ref>[http://www.slvesnik.com.mk/Issues/691BA2E5719740BD9F4EABAB01EF61ED.pdf Службен весник на РМ, 84/99]</ref><ref>[http://www.slvesnik.com.mk/Issues/C6F09534ED4846A3BD10E14BEB8B1AF5.pdf Службен весник на РМ, 37/01]</ref><ref>[http://www.slvesnik.com.mk/Issues/B9462C9686ED48EAB13087AD28197FF1.pdf Службен весник на РМ, 94/01]</ref><ref>[http://www.slvesnik.com.mk/Issues/B9462C9686ED48EAB13087AD28197FF1.pdf Службен весник на РМ, 95/01]</ref>
 
* Вицепремиери: [[Доста Димовска]] (до 2002), [[Радмила Кипријанова - Радовановиќ]] ([[ДА]], до 1999), [[Бедредин Ибраими]] ([[ДПА]], труд и социјална политика, до 2001), [[Васил Тупурковски]] (ДА, 1999 - 2000), [[Џевдет Насуфи]] (ДПА, од 2001), [[Кемал Муслиу]] (ДПА, од 2001), [[Зоран Крстевски]] ([[Либерална партија на Македонија|ЛП]], од 2001), [[Илија Филиповски]] (СДСМ, 2001)
* Надворешни работи: [[Александар Димитров]] (ДА, до 2000), [[Срѓан Керим]] (ЛП, до 2001), [[Илинка Митрева]] (до ноември 2001), [[Слободан Чашуле]] ([[Нова демократија|НД]])
* Одбрана: [[Никола Кљусев]] (до 2000), [[Љубен Пауновски]] (до мај 2001), [[Владо Бучковски]] (СДСМ, до ноември 2001), [[Владо Поповски]] (ЛП)
* Градежништво: [[Душко Кадиевски]] (до 2000)
* Земјоделство: [[Владимир Џабирски]] (до 1999), [[Марјан Ѓорчев]]
* Труд и социјална политика: [[Бедредин Ибраими]] ([[ДПА]], до 2001)
* Животна средина: [[Тони Поповски]] (ДА, до 2000), [[Владимир Џабирски]]
* Здравство: [[Стојан Богданов]], [[Драган Даниловски]] (мај 1999 до мај 2001), [[Петар Милошевски]] (ЛДП, до 2001), [[Ѓорѓи Оровчанец]] (НД)
* Култура: [[Димитар Димитров]] (до 1999), [[Љубен Пауновски]] (до 2000), [[Ганка Самоиловска - Цветанова]]
* Наука: [[Мерие Рушани]] (ДПА, до 1999), [[Ненад Новковски]] (до 2000)
* Информација: [[Реџеп Златку]] (ДПА, до 1999), [[Веби Беџети]]
* Образование: [[Ненад Новковски]] (до 1999), [[Гале Галев]] (Министер за наука и образование од август 2000)
* Наука: [[Мерие Рушани]] (ДПА, до 1999), [[Ненад Новковски]] (до 2000)
* ИнформацијаИнформации: [[Реџеп Златку]] (ДПА, до 1999), [[Веби Беџети]]
* Спорт и млади: [[Георги Боев]]
* Дијаспора: [[Мартин Треневски]]
* Локална самоуправа: [[Џевдет Насуфи]] (ДПА, до 1999), [[Џамаил Саити]] (ДПА, до 2001), [[Фаик Арслани]] (ДПА)
* Без ресор: [[Ѓорѓи Наумов]], [[Аднан Кахил]] (ДА), [[Ернад Фејзуллаху]] (ДПА), Џевдет Насуфи (ДПА), [[Зоран Крстевски]] (ЛП, ноември 2000-мај 2001), [[Радован Стојкоски]] (ЛДП, 1999)
 
== Извори ==
<references />
 
[[Категорија:Влада на Република Македонија од 1998]]
6.075

уредувања