Адам Смит: Разлика помеѓу преработките

Одземени 13 бајти ,  пред 11 година
[непроверена преработка][проверена преработка]
== Докажување ==
 
За да еден понудувач на пазарот да постигне успех во сопствен интерес му е да, на својата сопствена конкуренција да понуди нешто што тие тоа нештож ќе го сметаат како против вредно, и со кое нешто ќе му помогнат на конкурентот за создавање на други интереси.
 
Адам Смит е голем заговорник и подржувач на слободната трговија како во унитарните земји така и во меѓународната трговија. Неговото дело всушност претставува напад на тогашните концепти на [[меркантилизам|меркантелизмот]], според кои најважна цел на еден народ во една земја е количеството на злато кое се наоѓа во сопствените трезори и според која државата е должна да прави трговски биланс. Тој докажал дека таквиот концепт доведува до преоптерување на економската стабилност на една земја.
703

уредувања