Разлика помеѓу преработките на „Хановер“

Одземени 5 бајти ,  пред 8 години
Хановер се наоѓа во долината на [[Лајне]] на преминот помеѓу долносаксонските ридови и Северногерманската низина. Во југозападниот дел на градот се наоѓаат почетоците на Везерските висорамнини со плодна обработлива почва, додека на север градот се граночи со песочни и мочурливи области.
 
Положбата со неговите физички и географски услови на Хановер му нудатнуди поволни можности за развој од средновековно село до голем град. Во Средниот век поминувал значајниот трговскитетрговски пат Север-Југ, кој минелминувал низ долината на реката Лајне. Во 19-от век жечезничкатажелезничката пруга го следела овој пат и со изградбатаизградба на [[Средногермански Канал|Средногерманскиот Канал]] како поврзување Исток-Запад во 20-от век го довел Хановер какостанал раскрсница на овие значајни сообраќајни траси. Истото важи и за автопатскиот сообраќај со пресекот на [[Автопат 2 (Германија)|A2]] и [[Автопат 7 (Германија)|A7]] во близина на Хановер.
 
Соседни големи градови се [[Хилдесхајм]], [[Брауншвајг]], [[Волфсбург]], [[Билефелд]], [[Гетинген]], [[Касел]] и [[Бремен]]. Бреговите на [[Северно Море|Северното]] и [[Балтичко Море|Балтичкото Море]] се наоѓаат подеднакво оддалечени од Хановер.
455

уредувања