Македонски парламентарни избори (1990): Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
с (r2.7.2+) (Робот: Додава en:Macedonian parliamentary election, 1990)
Нема опис на уредувањето
{{Политика на Република Македонија}}
'''Парламентарните избори 1990 година''' се првите парламентарни избори што се одржани во [[Република Македонија]] (тогаш се уште [[Социјалистичка Република Македонија]]), по воведувањето на [[политички плурализам|политичкиот плурализам]]. НајмногуВо мандатипрвиот освоикруг [[ВМРОнајмногу ДПМНЕ]],гласови 38,освои адотогаш следна партија беше дотогашната единственаединствената и владејачка партија [[Сојуз на комунистите на Македонија|СКМ-ПДП]], додека во вториот круг најмногу гласови освои [[ВМРО ДПМНЕ]], која севкупно освои и најмногу мандати - 38.
 
Изборите се одржаа според [[мнозински изборен систем|мнозинскиот изборен систем]] при што територијата на републиката беше поделена во 120 изборни единици. Учествуваа 18 политички партии и 43 независни кандидати. Првиот круг се одржа на [[11 ноември]] [[1990]] година, а вториот – на [[25 ноември]]. [[Гласачки одзив|Гласачкиот одзив]] во првиот круг беше 84,8%, а во вториот 76,8%.<ref>[http://www.sec.mk/arhiva/1990_parlamentarni/konecni_rezultati_1990.pdf Републичка изборна комисија: Конечни резултати од Изборите 1990, 1 стр.]</ref>
Мандати во новото еднодомно собрание освоија девет партии и три независни пратеници.
 
{| class="wikitable" style="text-align: center;"right
!rowspan=2|Партија
!colspan=2|Прв круг
!colspan=2|Втор круг
!rowspan=2|Мандати
|-
!Гласови
|'''Политички партии'''
!%
|'''Освоени мандати'''
!Гласови
!%
|-
|style="text-align:left;"|[[Сојуз на комунистите на Македонија|СКМ-ПДП]]
|234.369
|21,9
|220.748
|27,7
|31
|-
|style="text-align:left;"|[[Партија за демократски просперитет]]
|165.388
|15,5
|58.046
|7,3
|17
|-
|style="text-align:left;"|[[ВМРО ДПМНЕ]]
|154.101
|14,4
|238.367
|30,0
|38
|-
|style="text-align:left;"|[[Сојуз на комуниститереформски на Македонија|СКМ-ПДПсили]]
|142.564
|31
|13,3
|128.449
|16,1
|11
|-
|style="text-align:left;"|[[ПартијаСоцијалистичка запартија демократскина просперитетМакедонија]]
|77.123
|22
|7,2
|38.893
|4,9
|4
|-
|style="text-align:left;"|[[Партија за демократски просперитет]]/[[Народна демократска партија]]
|62.628
|5,9
|13.326
|1,7
|5
|-
|style="text-align:left;"|[[МААК]]
|42.926
|4,0
|8.803
|1,1
|0
|-
|style="text-align:left;"|[[Сојуз на реформски сили]], [[Млада демократско-прогресивна странка]]
|32.799
|18
|3,1
|31.236
|3,9
|6
|-
|style="text-align:left;"|[[СоцијалистичкаРаботничка партија на Македонија]]
|31.591
|4
|3,0
|2.923
|0,4
|0
|-
|style="text-align:left;"|[[СтранкаМакедонска нанародна Југословенитепартија]]
|26.151
|2,4
|4.829
|0,6
|0
|-
|style="text-align:left;"|[[Социјалдемократска партија на Македонија]]
|16,972
|1.6
|1,656
|0.2
|0
|-
|style="text-align:left;"|[[Странка на Југословените]]
|16.898
|1,6
|13.331
|1,7
|2
|-
|style="text-align:left;"|[[НароднаРаботничко демократсказемјоделска партија]]
|15.126
|1,4
|5.555
|0,7
|0
|-
|style="text-align:left;"|[[Лига за демократија]]
|13.097
|1,2
|2.707
|0,3
|0
|-
|style="text-align:left;"|[[Социјалистичка партија на Македонија]], [[Сојуз на реформски сили]], [[Млада демократско-прогресивна странка]]
|5.960
|0,6
|7.061
|0,9
|1
|-
|style="text-align:left;"|[[ПартијаНародна задемократска целосна еманципација на Ромитепартија]]
|4.597
|0,4
|4.105
|0,5
|1
|-
|style="text-align:left;"|[[Демократски сојуз на Турците]]
|3.384
|0,3
|/
|/
|0
|-
|style="text-align:left;"|[[Партија за целосна еманципација на Ромите]]
|2.359
|0,2
|3.061
|0,4
|1
|-
|style="text-align:left;"|[[МААК]], [[ВМРО ДПМНЕ]]
|1.689
|0,2
|/
|/
|0
|-
|style="text-align:left;"|[[Сојуз на реформски сили]], [[Млада демократско-прогресивна странка]], [[Социјалдемократска партија на Македонија]]
|732
|0,1
|/
|/
|0
|-
|style="text-align:left;"|[[Сојуз на пензионерите]]
|428
|0,0
|/
|/
|0
|-
|style="text-align:left;"|Независни пратеници
|18.157
|1,7
|12.769
|1,6
|3
|-
|style="text-align:left;"|'''Вкупно'''
|'''1.135.728'''
|120
|'''100'''
|'''831.218'''
|'''100'''
|'''120'''
|}
 
6.538

уредувања