Разлика помеѓу преработките на „Алкан“

Додадени 147 бајти ,  пред 9 години
с
Отстрането уредувањето на 79.125.160.20 (разговор), вратено на последната верзија на Luckas-bot
с (Отстрането уредувањето на 79.125.160.20 (разговор), вратено на последната верзија на Luckas-bot)
Алканите не содржат функционални групи, па затоа единствен вид структурна изомерија е '''изомеријата на низата.''' Овој тип изомерија започнува од бутанот, кај кој постојат две различни соединенија со молекулска формула C<sub>4</sub>H<sub>10</sub>. Се разликуваат ''нормални'' и ''разгранети'' алкани. Во молекулите на нормалните алкани, јаглеродните атоми се поврзани во една права, континуирана низа, како кај [[октан]]от. Оние, пак, алкани во чијашто молекула јаглеродните атоми се поврзани со [[алкил]] групи се разгранети алкани. Притоа, јаглеродниот атом кој е поврзан со три или четири други такви атоми е точка на разгранување. Пример за разгранет алкан е [[изобутан]]от кој има три јаглеродни атоми во правата (главна) низа и [[Метил група|CH<sub>3</sub>]] алкил група.
 
Друг тип изомерија што постои кај алканите е '''Конформациона стереоизомерија.'''
Овој вид изомерија се јавува поради можноста за ротација на атомите или атомските групи околу единечната врска, а како резултат на тоа тие заземаат различни положби едни во однос на други во просторот.
На пример, водродните атоми зврзани на различните јаглеродни атоми во етенот можат да се најдат еден зад друг, или пак дијагонално еден во однос на друг.