Разлика помеѓу преработките на „Мартин Хајдегер“

Нема измена во големината ,  пред 8 години
с
нема опис на уредувањето
с
school_tradition = [[феноменологија (философија)|феноменологија]]{{·}} [[херменевтика]]{{·}} [[егзистенцијализам]] |
main_interests = [[онтологија]]{{·}} [[метафизика]]{{·}} [[уметност]]{{·}} [[грчка философија]]{{·}} [[технологија]]{{·}} [[јазик]]{{·}} [[поезија]]{{·}} [[мисла]] |
influences = [[Анаксимандар]]{{·}} [[Хераклит]]{{·}} [[Парменид]]{{·}} [[Платон]]{{·}} [[Аристотел]]{{·}} [[Св. Августин]] {{·}} [[Јован Дунс ШкотСкот]]{{·}} [[Модисти|Тома Ерфуртски]]<ref>http://plato.stanford.edu/entries/erfurt/#4</ref> {{·}} [[Имануел Кант|Кант]]{{·}} [[Фридрих Хелдерлин|Хелдерлин]]{{·}} [[Георг Вилхелм Фридрих Хегел|Хегел]]{{·}} [[Фридрих Вилхелм Јозеф фон Шелинг|Шелинг]]{{·}} [[Серен Кјеркегор|Кјеркегор]]{{·}} [[Вилхелм Дилтај|Дилтај]]{{·}} [[Паул Јорк фон Вартенбург|Јорк]]{{·}} [[Франц Брентано|Брентано]]{{·}} [[Фридрих Ниче|Ниче]]{{·}} [[Едмунд Хусерл|Хусерл]]{{·}} [[Емил Ласк|Ласк]]<ref>http://www.stanford.edu/dept/relstud/faculty/sheehan.bak/EHtrans/2-intro.pdf, pages 6-7</ref>{{·}} [[Рајнер Марија Рилке|Рилке]]{{·}}[[Карл Јасперс|Јасперс]]{{·}}[[Георг Тракл|Тракл]]{{·}}[[Ернст Јингер|Јингер]]|
influenced = [[Џорџо Агамбен|Агамбен]]{{·}}[[Хана Арент|Арент]]{{·}}[[Ален де Беноа|Беноа]]{{·}}[[Алан Блум|Блум]]{{·}}[[Ханс Блуменберг|Блуменберг]]{{·}}[[Алберт Боргман|Боргман]]{{·}}[[Рудолф Бултман|Бултман]]{{·}}[[Џон Капуто|Капуто]]{{·}}[[Жак Дерида|Дерида]]{{·}}[[Хуберт Драјфус|Драјфус]]{{·}}[[Мишел Фуко|Фуко]]{{·}}[[Ханс-Георг Гадамер|Гадамер]]{{·}}[[Џорџ Грант|Грант]]{{·}}[[Куки Шузо|Куки]]{{·}}[[Жак Лакан|Лакан]]{{·}} [[Карл Левит|Левит]]{{·}}[[Херберт Маркузе|Маркузе]]{{·}}[[Морис Мерло-Понти|Мерло-Понти]]{{·}}[[Нанавира Тера]]{{·}}[[Жан-Лик Нанси|Нанси]]{{·}}[[Пол Рикур|Рикур]]{{·}} [[Ричард Рорти|Рорти]]{{·}}[[Жан-Пол Сартр|Сартр]]{{·}}[[Петер Слотердајк|Слотердајк]]{{·}}[[Бернар Штиглер|Штиглер]]{{·}}[[Лео Штраус|Штраус]]{{·}}[[Паул Тилих|Тилих]]{{·}}[[Џани Ватимо|Ватимо]]|
notable_ideas = [[овобитие]]{{·}} [[врамување (философија)|врамување]]|