Разлика помеѓу преработките на „Цветници“

Додадени 2.244 бајти ,  пред 9 години
нема опис на уредувањето
:''За истоимениот фолк-фестивал видете [[Цветници (фестивал)|тука]]''
{{внимание}}
[[Податотека:Sv. Ilija Velgoshti cvetnici.JPG|250px|thumb|right|Торжественото влегување во Ерусалим - Цветници. Фреска во [[Црква „Св. Илија“ - Велгошти|црквата Св. Илија]] во [[Велгошти]]]]
Празникот '''Цветници''' секогашпознат сеуште славии вокако неделата'''Цветоносна преднедела''' Велигден,и затоа'''Врбица''' што тоасекогаш е денотедна коганедела гопред доживуваме[[Велигден]] Христовотои славносе влегувањепразнува во Ерусалим,спомен градотна вовлегувањето којна по неколку дена[[Исус Христос ќе биде погубен. Кога Христос влегуваше]] во [[Ерусалим]], луѓето го пречекуваа со извици, постилајќи ги облеките предкога неговите нозеученици и засипувајќи го патотсимпатизери со маслиновицвеќе гранчињаи пречекувајќиврбови гогранки, како цар на мирот небесен. Во таа смисла и празникотсо есвојата нареченоблека Цветници.му Цветнициго сепостилале славеле во Ерусалим уште од [[4 век]] и на западот од [[8 век]]патот.<ref>''Британика Енциклопедиски Речник''. Топер, МПМ, 2005, Книга 7, стр. 120</ref>
 
Според тогашните закони учител можело да биде само лице што наполнило триесет години. Исус веќе четврта година го проповедал своето учење, а бидејќи за [[Пасха]] мноштво народ доаѓал во Ерусалим за да го прослави празникот и Исус по четврти пат доаѓал како учител. Но тогаш разбрал дека неговиот пријател Лазар од [[Витанија]] е тешко болен. Исус веднаш се упатил тамо но стигнал четири дена по неговата смрт и по погребот. Сестрите на Лазар Марта и Марија го прекориле Исуса велејќи му дека ако дојдел на време немало Лазар да умре. Марта му рекла: „Господи, ако беше Ти овде, немаше да умре брат ми. Но и сега знам што и да посакаш од Бога Бог ќе ти даде”.
Кога стигнал Исус до подножјето на маслиновата гора испратил двајца свои ученици во Витфагија да му донесат Осле(магаре). Учениците му донеле, ги ставиле на магарето своите облеки врз кои седнал Исус и така влегол во Ерусалим, поздравен од мноштво народ. Според толкувачите на Светото писмо, Исус влегол во Ерусалим качен на магаре затоа што кај источните народи магарето било симбол на мирот, наспроти коњите што служеле за водење војни. Магарето мирно му служело на човекот како што Исус му служел на народот.
 
Легендата вели дека Бог сакал Лазар да умре за врз него да се манифестира силата Божја. Кога дошол до гробот Исус го повикал Лазара: „Лазаре, излези надвор”. И Лазар веднаш излегол завиткан со платно на рацете и нозете и со крпа околу лицето. Сите што го виделе тоа се почудиле и поверувале дека Исус е синот Божји. Со овој чин Исус уште повеќе се здобил со слава. И пак се упатил кон Ерусалим.
Пречекувајќи го Исус, воодушевениот народ со цвеќе, но и со својата облека го постилал патот и пеел: “Осана на синот Давидов. Благословен е оној кој доаѓа во името Господово. Осана на вистините“ Во спомен на влегувањето на Исус во Ерусалим уште од најрани христијански времиња е востановен празникот Цветници.
 
Кога стигнал во подножјето на Маслиновата гора Исус пратил двајца свои ученици во [[Витфагија]] да му донесат осле (магаре) и ослица. Им рекол: „одете во селоно, што е наспроти вас и веднаш ќе најдете врзана ослица и осле со неа; одврзете ги и доведете ми ги. А ако ви рече некој нешто, ќе му кажете дека му се потребни на Господа и веднаш ќе ги прати”. Учениците ги донесле, а потоа ги ставиле на ослето своите облеки врз кои седнал Исус и така влегол во Ерусалим поздравен од мноштво народ.
Денешниот ден не повикува подлабоко да ја доживееме тајната на тие случувања. Во се што ќе доживееме овие денови е скриена и тајната на нашето верување во Исус Христос, нашиот Спасител.
 
Ваквиот пречек на Исус во Ерусалим бил последица од неговата голема популарност меѓу народот уште повеќе зголемена по воскреснувањето на Лазара. Се поставува прашањето, зошто Исус во Ерусалим влегол качен на магаре? Толкувачите на Светото Писмо истакнуваат дека кај источните народи магарето било симбол на мирот наспроти коњите што служеле за водење војни. Магарето мирно му служело на човекот како што и Исус му служел на народот.
 
Пречекувајќи го Исус,Исуса воодушевениот народ со цвеќе, врбови гранки но и со својата облека го постилал патот и пеел: “Осана„Осана на синот Давидов. Благословен е оној кој доаѓа во името Господово. Осана на вистините“ Во спомен на влегувањето на Исус во Ерусалим уште од најрани христијански времиња е востановен празникот Цветницивисините”.
 
Во спомен на ова свечено влегување на Исус во Ерусалим уште од најраните христијански времиња е востановен празникот Цветници кој, меѓутоа, се празнува од III век. На иконата овој чин е насликан како Исус јава на магаре, а неговите ученици и народот му го постилаат патот со цвеќе и облека. Овој празник е подвижен празник. Зависи од тоа во кој ден ќе падне Велигден.
 
Цветници е подвижен празник. Зависи од тоа во кој ден ќе падне Велигден.
 
== Наводи ==