Разлика помеѓу преработките на „Бугарска преродба“

Нема измена во големината ,  пред 13 години
с
внатрешна врска
с
с (внатрешна врска)
Друг напор прави рускиот автор [[Јуриј Венелин]], кој во [[1829]] година објавува книга преку која бугарските Словени ги прогласува за одделен словенски етникум - Бугари. Напорите на Венелин наишле на големо одобрување кај бугарските еминентни преродбенски кругови, кои сакале да бидат признаени на Балканот како одделен етникум. Исто така во [[Русија]] тие напори биле подржувани од рускиот империализам, коj имал намера да создаде голема словенска православна држава со името Бугарија под нејзина контрола, преку која би излегла на [[Егејско Море|Егејското Море]] и [[Босфор]]. Тие интереси неретко биле штетни за самите Бугари, кои Русија ја гледале како еден нов поробувач (како што вели бугарскиот апостол на слободата [[Васил Левски]] во своите писма) и некои од големите бугарски успеси како афирмациjата на Бугарската Егзархиjа се остварени во борбата против руските интереси, кои ја поддржувале идеjата за единствена и сеопшта православна Цариградска патријаршиjа.
 
Подоцна, по заедничка децениска борба на бугарските и македонските елити и народи, е создадена бугарската црква - [[Бугарска Егзархија|Бугарската Егзархиjа]] ([[1870]]), а по [[Априлско востание|Априлското востание]] од [[1876]] и [[Руско-Турска војна (1877-1878)|Руско-Турската воjна од 1877/8]] и државата Кнежеството Бугарија (1[[8781878]]).
== Белешки ==
<references/>
97

уредувања