Разлика помеѓу преработките на „Јакупица“

Додадени 2.434 бајти ,  пред 8 години
нема опис на уредувањето
с (r2.7.1) (Бот Додава: fr:Yakoupitsa)
{{Infobox mountain
{{Без извори|датум=октомври 2009}}
| name = Јакупица
{{Никулец за планина}}
| other_name = Солунска Глава
'''Јакупица''' или '''Мокра Планина''' е [[планински масив]] во централна [[Република Македонија|Македонија]]. Составена е од повеќе планински делови: [[Даутица]], [[Голешница]], [[Караџица]], [[Китка]] и [[Осој]]. Највисок и најзабележлив [[врв]] е [[Солунска Глава]], висок 2540 метри. Планинскиот масив е настанат во [[терциер]]от, со [[расед]]нување. Јадрото е составено од [[гнајс]] и од [[кристал]]ести [[шкрилци]], а над нив се наоѓаат дебели слоеви на [[Мезозоик|мезозојски]] [[Варовник|варовници]] и [[доломит]]и. На планината се наоѓаат траги од [[Ледена епоха|ледената епоха]], претставени преку [[цирк]]ови (две езера), [[вал]]ови и [[Морена|морени]]. Јакупица е богата со разновидна [[флора]] и [[фауна]], [[пасишта]], извори - [[Врело|врела]] и др.
| photo = Mount Jakupica, Republic of Macedonia.JPG
| photo_caption = Планината Јакупица со неговиот врв [[Солунска Глава]] во средината
| elevation_m = 2.540
| elevation_ref = <ref>http://www.ii.uib.no/~petter/mountains/europf.html#glava</ref>
| prominence_m = 1.666
| prominence_ref =
| map = Македонија
| map_caption = Местоположба на Македонија
| map_size = 200
| label = Солунска Глава
| label_position = right
| listing = ултра категорија
| location = {{МКД}}
| range = Јакупица
| lat_d = 41 | lat_m = 42 | lat_s = 15 | lat_NS = N
| long_d= 21 | long_m= 24 | long_s= 19 | long_EW= E
| coordinates_ref =
| first_ascent =
| easiest_route = Лесно планинарење, но големиот врв (приближно последните 30 метри) затворен од војската.
| Size = 300px
}}
 
'''Јакупица''' или '''Мокра Планина''' е [[планински масив]] во централна [[Република Македонија|Македонија]]. Составена е од повеќе планински делови: [[ДаутицаКараџица]], [[ГолешницаДаутица]], [[КараџицаГолешница]], [[Китка]] и [[Осој]]. Највисок и најзабележлив [[врв]] е [[Солунска Глава]], висок 2540 метри. Планинскиот масив е настанат во [[терциер]]от, со [[расед]]нување. Јадрото е составено од [[гнајс]] и од [[кристал]]ести [[шкрилци]], а над нив се наоѓаат дебели слоеви на [[Мезозоик|мезозојски]] [[Варовник|варовници]] и [[доломит]]и. На планината се наоѓаат траги од [[Ледена епоха|ледената епоха]], претставени преку [[цирк]]ови (две езера), [[вал]]ови и [[Морена|морени]]. Јакупица е богата со разновидна [[флора]] и [[фауна]], [[пасишта]], извори - [[Врело|врела]] и др. Највисок и најзабележлив [[врв]] е [[Солунска Глава]], висок 2540 метри. Други важни врвови се: Караџица (2.473 м), Попово Брдо (2.380 м), Остар Брег (2.365 м), Убава (2.353 м), Остар Врв (2.275 м) и Даутица (2.178 м).
 
Релјефот е пресекуван од бројни чисти и брзи планински реки. Големи области се покриени со букови, дабови и игнолисни шуми. Исто така, постојат очигледни траги на исконски глацијација од делувалниот период. Во последно време голем број на институции имаат дадено предлог Јакупица, како и целиот масив Мокра Планина да станат национален парк<ref>http://kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&egId=13&eventId=81477 Еколозите бараат нов национален парк во Централна Македонија</ref>.
Пред повеќе од 300 год.над Чеплес,на 3-км северно од денешното село Папрадиште,се наоѓало селото Чеплес,чии руини се сеуште видливи и чие име денес го носи домот под врвот Солунска глава.Селото Чеплес било разделено со една рекичка на две маала.Во едното живеел Јакуб со своето семејство ,а во другото Даут, исто така со не мал род.И двете семејства се занимавале со сточарство и живееле во мир.Но еден ден едните им го убиле кучето на другите и започнала вистинска војна со многу жртви од двете страни.Малкумината останати живи се одселиле.Даут се населил над Орешка планина која денес се вика Даутица.Јакуб ја запоседнал територијата на масивот Мокра планина која денес го носи името Јакупица.Највисокиот и најубавиот врв го носи името Солунска Глава.Во 1924 год. група војници и еден офицер од тогашна Југославија биле на логорување во реонот околу врвот.Една тивка вечер офицерот покажал кон треперливите светулки во далечината низ Повардарието,велејќи им на војниците дека тоа е Солун.Така се родило новото име Солунска Глава.Се разбира Солун не може да се види но името останало.Планинскиот масив е многу богат со води и од него извираат Маркова , Кадина и Патишка река во северниот дел (Скопско) и Тополка и Бабуна на југ (Велешко).
 
Овој планински масив е лесно достапен од главниот град [[Скопје]] или од градот [[Велес]] и многуте села во оваа област.
 
На чисти и јасни денови, од врвот Солунска Глава се верува дека може да се види градот [[Солун]] во [[Грција]], па оттука доаѓа и врвот.
 
<!--Пред повеќе од 300 год.над Чеплес,на 3-км северно од денешното село Папрадиште,се наоѓало селото Чеплес,чии руини се сеуште видливи и чие име денес го носи домот под врвот Солунска глава.Селото Чеплес било разделено со една рекичка на две маала.Во едното живеел Јакуб со своето семејство ,а во другото Даут, исто така со не мал род.И двете семејства се занимавале со сточарство и живееле во мир.Но еден ден едните им го убиле кучето на другите и започнала вистинска војна со многу жртви од двете страни.Малкумината останати живи се одселиле.Даут се населил над Орешка планина која денес се вика Даутица.Јакуб ја запоседнал територијата на масивот Мокра планина која денес го носи името Јакупица.Највисокиот и најубавиот врв го носи името Солунска Глава.Во 1924 год. група војници и еден офицер од тогашна Југославија биле на логорување во реонот околу врвот.Една тивка вечер офицерот покажал кон треперливите светулки во далечината низ Повардарието,велејќи им на војниците дека тоа е Солун.Така се родило новото име Солунска Глава.Се разбира Солун не може да се види но името останало.Планинскиот масив е многу богат со води и од него извираат Маркова , Кадина и Патишка река во северниот дел (Скопско) и Тополка и Бабуна на југ (Велешко).
-->
[[Категорија:Планини во Македонија]]
 
== Наводи ==
{{наводи}}
 
[[bg:Якубица]]