Разлика помеѓу преработките на „Јазично семејство“

нема опис на уредувањето
 
Според податоците на [[Ethnologue]] од 2009 година, во светот има 6.909 живи јазици.<ref>[http://www.ethnologue.com/ "Ethnologue: Languages of the World, Sixteenth edition"], accessed 08 June 2010, ISBN 978-1-55671-216-6</ref> Еден јазик се определува за „жив“ ако истиот се користи како основно средство за комуникација од одредена група на луѓе. Точниот број на живите јазици во светот варира од 5.000 до 10.000, во зависност од тоа што се подразбира под дефиницијата „јазик“ и како да се класифицираат дијалектите. Покрај живите јазици, постојат голем број на мртви и исчезнати јазици.
 
== Распространетост ==
{{Main|Распространетост на јазиците во светот}}
[[File:Image-Human Language Families (wikicolors).png|center|850px]]
 
==Наводи==