Разлика помеѓу преработките на „Здравје“

Нема измена во големината ,  пред 9 години
с
ситна поправка
с (ситна поправка)
с (ситна поправка)
'''Здравје''' е состојба на целосна физичка, умствена и социјална благосостојба, а не само отсуство на [[болест]] или на телесни недостатоци. Оваа дефиниција е дадена од [[Светска здравствена организација|Светската здравствена организација (СЗО)]] и го опишува ''човековото'' здравје во неговата сеопфатна смисла.<ref name="СЗО дефиниција">Светска здравствена организација. 1946. www.who.int/bulletin/archives/80(12)981.pdf — ''WHO definition of Health'', Преамбула на Уставот на Светската здравствена организација, усвоена од Меѓународната здравствена конференција, Њујорк, 19-22 јуни 1946; потпишана на 22 јули 1946 од претставниците на 61 држава (Официјални документи на СЗО, број 2, страница 100) и влегле во сила на 7 април 1948. {{en}}</ref><ref name="СЗО устав">Светска здравствена организација. 2006. [http://www.who.int/governance/eb/who_constitution_en.pdf ''Устав на Светската здравствена организација''] - ''Основни документи'', 45. издание, додаток, октомври 2006. {{en}}</ref> Иако оваа дефиниција била тема на многу контроверзности, главно заради недостатокот на практични вредности и проблемот создаден со употребата на зборот „целосна“, таа останува до сега како најистрајна.<ref>Callahan D. "The WHO definition of 'health'." ''The Hastings Center Studies'', 1(3), 1973 - http://www.jstor.org/pss/3527467 {{en}}</ref><ref>Jadad AR, O'Grady L. "How should health be defined?" ''BMJ'' 2008; 337:a2900 - http://www.bmj.com/cgi/content/full/337/dec10_1/a2900 {{en}}</ref> Постојат и бројни други дефиниции за здравјето: во поопшта смисла, здравјето претставува ниво на функционална или метаболна ефикасност на еден жив организам; кај [[луѓе]]то, здравјето е општата состојба на човековото тело, ум и дух, обично значејќи отсуство на [[болест]], [[повреда]] или [[болка]] (да се биде ''„здрав“'').<ref>Merriam-Webster. [http://www.merriam-webster.com/dictionary/health ''Речник - „Health“ (здравје)''] {{en}}, пристапено на 21 април 2011.</ref>
 
Неколку класификациони системи, каквокаков што е [[семејството на меѓународни класификации на СЗО]], во кое спаѓаат [[Меѓународна статистичка класификација на болестите и сродните здравствени проблеми|Меѓународната статистичка класификација на болестите и сродните здравствени проблеми]] (МКБ) и [[Меѓународна класификација на функционирање, инвалидитет и здравје|Меѓународната класификација на функционирање, инвалидитет и здравје (МКФ)]], се често користени да се дефинираат и мерат компонентите на здравјето.
 
{{Медицина-никулец}}