Разлика помеѓу преработките на „Етанол“

Додаден 1.211 бајт ,  пред 9 години
Дополнување
с
(Дополнување)
}}
 
Кога во секојдневниот живот се користи зборот [[алкохол]], всушност се мисли на соединението '''етанол''' или етил алкохол. [[Хемиска формула|Хемиската формула]] на ова [[соединение]] е CH<sub>3</sub>CH<sub>2</sub>OH. Се добива со алкохолна ферментација на шекерите ( [[ глукоза ]] ) под влијание на [[ ензим | ензимите ]] во квасните габички. Може да се добие и со хидратација на етен.
 
CH<sub>2</sub>=CH<sub>2</sub> + H<sub>2</sub>O = CH<sub>3</sub>CH<sub>2</sub>OH
 
Чистиот етанол (100%), познат како '''апсолутен алкохол''' се применува во хемиски реакции во кои не е дозволено присуство на вода. Како 96% раствор , се употребува при производство на козметички препарати и при органски синтези. За растворање на лакови и лепила , како и за гориво , се користи '''денатуриран алкохол '''. Овој алкохол се добива така што во 96% алкохол се додаваат супстанции со непријатен мирис за да се спречи неговото користење за алкохолни пијалоци .
== Надворешни врски ==
* [http://www.ilo.org/public/english/protection/safework/cis/products/icsc/dtasht/_icsc00/icsc0044.htm International Labour Organization] ethanol safety information
7

уредувања