Разлика помеѓу преработките на „Христо Саракинов“

Додадени 2.200 бајти ,  пред 9 години
== Биографија ==
Саракинов е роден во 1872 година во селото [[Саракиново |Саракиново]], тогаш во [[Османлиската империја]], денес во [[Грција]]. Учи во [[Воден]], [[Солунска машка гимназија „Св. Кирил и Методиј“|Солунската машка гимназија „Св. Кирил и Методиј“]], а подоцна во [[Школа за резервни офицери (Бугарија)|Военото училиште]] во [[Софија]], кое го завршува во 1895 година и пристапува на воена служба во бугарската армија. Влегува во [[Македонски комитет|Македонскиот комитет]].
[[Податотека:Cheta SMAC Hristo Sarakinov.JPG|лево|мини|300п|Четата на Христо Саракинов.]]
Во 1900 година ја напушта службата и се придава целосно на револуционерна дејност. На [[VІІ македонски конгрес]] е избран за член на [[ВМОК]]. Од 1901 година е војвода на [[ВМОК]] во [[Мелник|Мелничко]] и [[Петрич]]ко. По поделбата во [[ВМОК]] во летото 1902 година , Саракинов е меѓу [[Цончевисти]]те. Во летото 1902 година четата на Саракинов влегува во борба со четите на [[Илија Крчовалијата|Иљо Крчовалијата]], [[Јане Сандански]] и [[Атанас Тешовалијата]] во месноста Арамийката чешма помеѓу селата [[Петрово]] и [[Голешово]], во кое загинале [[Теофил Иванов]] <ref>Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 107.</ref>, [[Ангел Спанчовалијата]] и уште тројца врховисти <ref>Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 7.</ref><ref>[http://www.promacedonia.org/obm1/4_3.html Силянов, Христо. „Освободителните борби на Македония“, том I, София, 1993, стр. 162.]</ref><ref>Макдермот, Мерсия. За свобода и съвършенство. Биография на Яне Сандански, Наука и изкуство, София, 1987, стр. 100.</ref> .
 
==Извори==