Разлика помеѓу преработките на „Јужен Поларен Круг“

с
(Создадена страница со: {{stack| [[Податотека:World map with antarctic circle.svg|thumb|350px|Јужниот поларен круг на карта на светот....)
 
Поларниот круг полека се поместува поради постепената промена на наклонетоста на Земјината оска.
 
==Места==
{{kml}}
==Места==
Почнувајќи од [[нулти меридијан|нултиот меридијан]], па на исток, јужниот поларен круг минува низ:
 
! scope="col" Width="135" | Координати
! scope="col" | Земја, територија, море
! scope="col" | БекешкиБелешки
|-
| style="background:#b0e0e6;" | {{Coord|66|34|S|0|0|E|type:landmark|name=Нулти меридијан}}
! scope="row" style="background:#b0e0e6;" | [[Јужен Океан]]
| style="background:#b0e0e6;" | северно од [[Земја на Кралицата Мод|Земјата на Кралицата Мод]] и островот [[ЕндербиЕндербиева (остров)Земја|ЕндербиЕндербиевата Земја]]
|-
| {{Coord|66|34|S|50|32|E|type:country|name=Антарктик}}
! scope="row" | [[Антарктик]] – [[EnderbyЕндербиева LandЗемја]]
| полага право {{AUS}}
|-
|-
| {{Coord|66|34|S|162|44|E}}
! scope="row" | архипелагархипелагот [[Балени]] – островот [[Борадел]]
| полага право {{NZL}}
|-