Разлика помеѓу преработките на „Николај Чернишевски“

нема опис на уредувањето
По 1857 година целото негово внимание е насочено кон економските и политички проблеми во Русија. Заедно со Херцен станува еден од креаторите на народњаштвото. Влијанието на Чернишевски во руското општество расте силно особено по укинувањето на крепсоничките односи на 19 февруари 1861 година. Во своето најпознато дело ''"Што да се прави"'' (1862-1863 година) Чернишевски го опишува животот на луѓето во новото општество на ''" разумни егоисти "'', кои живеат од својот труд и на нов начин го организираат одговараат семеен живот и животот во општеството.
 
Поради својата политичка и литературна дејност Чернишевски е уапсен и осуден во 1864 година на 7 години каторгатешка работа и вечновечен живеењепрогон во на [[Сибир]]. Откако ја ислужува својата присилна казна, во 1871 година тој е населен во Виљуската тврдина, каде живее до 1883 година, кога му е дозволено да се прсели во [[Астрахан]] под постојан полициски надзор. Во јуни 1889 година Чернишевски добива дозвола да живее во својот роден град Саратов, каде што умира на 29 октомври с.гистата година.
==Дела==