Коста Шахов: Разлика помеѓу преработките

Додадени 37 бајти ,  пред 10 години
== Дејноста меѓу македонската емигарција ==
 
Коста Шахов на 21 октомври 1888 година во [[Русе]], [[Бугарија]] започнал со издавање на'' [[Македонија (1888-1912)|весникот Македонија]]''. Првите 25 броја излегле во Русе, потоа дошло до привремено стопирање, а од 14 јуни 1889 година весикот почнал да излегува во [[Софија]] се до 1893 година <ref name="ht"> <small> ''П.Константин Национлнотоослободително движение в Македония и Тракия 1893-1093, София, 1979''</small> </ref>. Во првиот број на весникот било истакното дека:
{{Цитат|''ние Македонците ... не смееме да си ја заборавиме татковината и должнисме да работиме за подобрување на нејзината положба, бидејќи како народ ќе бидеме одговорни пред нашето поколение... задача на весникот Македонија е да се бори за духовно и културно издигање на Македонците''<ref><small>''Документи за борба на македонскиот народ, т.1''</small></ref>}}